RU  UA  EN

Понеділок, 17 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 червня

16 червня

Всі новини

У портах Великої Одеси безпідставно затримують судна: аграрії кажуть про шалені збитки

Учасники ринку зерна повідомляють про необґрунтовану затримку завантажених зерном суден для експорту в портах Великої Одеси, що завдає колосальних збитків українським аграріям та держбюджету.

Про це йдеться в повідомленні на сайті Української зернової асоціації.

День затримки завантажених зерном суден в портах призводить до збитків на рівні $1-1,5 тис на тонні продукції на день, зазначили в УЗА.

"Якщо взяти для прикладу судно Handysize тоннажністю 50 000 т, то втрати для експортера через затримку судна в порту коштують $50-75 тис. на день, які експортер вимушений виплачувати судновласнику. Окрім того, зростають витрати на страхування таких суден через перебування в українських портах", - додали в асоціації.

УЗА вказує, що в умовах, коли експорт зерна та агропродукції забезпечує левову частку валютних надходжень країни та забезпечує значну частину збору податків до держбюджету, необґрунтована затримка суден в портах є злочином, який завдає збитків не тільки українським аграріям, але й державному бюджету, а відтак зменшує кошти на військові видатки.

Такі затримки суден в портах не пов'язані з погодними умовами чи навігацією, зазначили в УЗА, і закликали уряд втрутитись в ситуацію, спричинену посадовцями на регіональному рівні, припинити свавільну затримку суден та якнайшвидше розблокувати зерновий експорт.