RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Лотерейне лобі вбиває легальний ринок азартних ігор - експерти

Неухвалення потрібних для відновлення та розвитку галузі законодавчих змін до фіскального законодавства, ігнорування потреби впорядкування термінології, "маски-шоу" в офісах ліцензованих компаній-організаторів гемблінгу - ці проблеми обговорювали учасники пресконференції "Розвиток грального бізнесу в Україні: проблеми і тенденції" 9 листопада в ІА "Інтерфакс-Україна".

Про це пишуть "Коментарі".

Голова Громадської спілки "Всеукраїнська рада гемблінгу" (Ukrainian Gambling Council - UGC) Антон Кучухідзе зазначив: "За 10 місяців (2023 року) практично виконано норму держбюджету про надходження від грального бізнесу. Завдяки сплатам за ліцензії, які надійшли від легальних організаторів гемблінгу, державна скарбниця поповнилась на 1,52 млрд грн… За три роки роботи легального ринку азартних ігор, за даними Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей, було сплачено 4,2 млрд грн. ліцензійних платежів".

Голова UGC визначив 3 проблеми, з якими зіштовхнувся легальний гемблінг, і наголосив, що вони пов'язані з діяльністю нелегалів: це нелегальні онлайн-казино, нелегальний наземний сегмент, і лотерейники, що працюють в сіру.

"У лотерейників є можливість лобіювати свої інтереси через парламент, породжуючи такі законодавчі ініціативи, які можуть похоронити легальну сферу азартних ігор. Головна мета лотерейників полягає в тому, щоб проводити одночасно 4 види діяльності і не сплачувати ліцензійні платежі за жодну з них. Наразі ми маємо конкретну законодавчу ініціативу, а саме законопроєкт №10101, ініціатором появи якого, як пишуть ЗМІ, виступив представник лотерейного лобі пан Гетманцев", – наголосив Антон Кучухідзе.

Координатор UGC з розвитку наземних гральних закладів Сергій Іваненко вказав на складнощі відновлення офлайн-сегменту ринку азартних ігор.

"Нелегальні сітки просто візьмуть документи операторів лотерей і бізнес працюватиме так, як і до легалізації. Хочу достукатись до народних депутатів – не ухвалюйте цей законопроєкт №10101. Вам пропонують норми, якими протягують роботу операторів лотерей, маскуючи їх під якісь позитивний економічний ефект для держави, але ніякого позитивного ефекту не буде", – зауважив Сергій Іваненко.

Михайло Коваль, заступник голови UGC з юридичних питань вказав на небезпеку для галузі законопроєкту №10101: "Новий законопроєкт №10101, який нібито про "вдосконалення", в реальності про зовсім інше. Насамперед він про блокування роботи колишніх організаторів грального бізнесу, які втратили його через фізичне знищення гральних закладів російською армією. Законопроєкт пропонує в такому випадку через неспроможність сплатити за ліцензію, заблокувати роботу компанії та обмежити право на роботу у сфері гемблінгу для всіх її співробітників на 5 років наперед!.. Таких норм не має бути в демократичній країні".