RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

У Ferrexpo спростували інформацію у ЗМІ щодо причин зміни вартості акцій компанії

Компанія Ferrexpo plc звертає увагу на некоректну інформацію, що була розповсюджена деякими ЗМІ щодо причин зміни вартості акцій компанії.

Відповідно до коментарів аналітиків та інституційних інвесторів у міжнародних інвестиційних центрах Лондона та Нью-Йорка, зниження ціни акцій материнської компанії Ferrexpo plc на Лондонській біржі є наслідком загального збільшення тиску на Ferrexpo з боку правоохоронних органів України за останній рік та рішеннями судів, зокрема Східного апеляційного господарського суду (Харків) на користь компанії ТОВ "Максі капітал групп" стосовно Полтавського ГЗК, що входить до Групи Ferrexpo. У Ferrexpo уточнили, що ведуть дискусії з акціонерами й наразі не була повідомлена про зміни в їхніх частках.

Також повідомляється, що з Полтавського ГЗК, використовуючи сфальсифіковані документи, намагаються стягнути уявний борг у розмірі 4,7 млрд грн (125 млн дол). Борг, який нібито виник понад 15 років тому, згідно з рішенням українського Верховного Суду від червня 2022 був погашений ще у 2015 році. Проте Фонд гарантування вкладів фізичних осіб продав фактично відсутнє право вимоги до Полтавського ГЗК компанії ТОВ "Максі капітал групп", що призвело до винесення судом з Харкова рішення про повторне стягнення коштів з Полтавського ГЗК. За оцінкою адвокатів сторони Полтавського ГЗК, процес судового розгляду мав ознаки замовного характеру, адже:

  • справу обсягом майже в 4 тис. сторінок було розглянуто колегією, що сформувалась за годину до початку судового розгляду;
  • рішення було прийняте в єдиному апеляційному засіданні, яке тривало 1,5 години й було оголошено після 5 хв. обговорення справи суддями в нарадчій кімнаті. Тобто судді витратили в середньому по 1 секунді на вивчення кожної сторінки справи.

Підприємство спрямувало касаційну скаргу та сподівається, що рішення Східного апеляційного господарського суду міста Харкова буде скасовано у Верховному Суді.

"Ми сподіваємось, що зазначене судове рішення буде скасоване вищими судовими інстанціями, що захистить західні інвестиції в Україну та права українських інвесторів, і, сподіваємось, що інвестиції, вкладені інвесторами протягом останніх 17 років у розмірі понад 3,5 млрд доларів США, будуть захищені", - зазначили у Ferrexpo.

Ferrexpo заявило про плани використати цю можливість, щоб підтвердити, що як компанія з лістингом на основному майданчику Лондонської фондової біржі, вона працює за найвищими стандартами корпоративного управління та дотримується вимог міжнародного та українського законодавства.

Ferrexpo – швейцарська залізорудна компанія з активами в Україні. Акції Ferrexpo входять до преміального лістингу Лондонської фондової біржі за індексом FTSE 250 (тікер FXPO). Група виробляє залізорудні окатки для металургійної промисловості, які порівняно з використанням інших видів сировини дозволяють зменшити викиди вуглецю і підвищити продуктивність. Ferrexpo працює зі сталеливарними підприємствами в Австрії, Німеччині, Японії, Південній Кореї, Китаї, Словаччині, Чехії, Туреччини, США та ін.