RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Підприємствам Ferrexpo блокують рахунки та арештовують вагони - експерт

Полтавський ГЗК потерпає від тиску правоохоронців - підприємству двічі арештували рахунки за поданням БЕБ та ДБР, заборонили до використання значну частину вагонного парку - йдеться про тисячі вагонів.

Про це пише Борис Кушнірук у блозі на сайті Цензор.НЕТ.

Наслідки такого арешту — ускладнення логістики для експорту продукції, що негативно впливає на надходження валюти в країну.

Також Кушнірук наводить ще один приклад спроби рейдерського захоплення підприємства. За його словами, на компанію "вішають"борг у розмірі 4,7 млрд грн, який компанія вже сплатила.

Ця справа існує ще з 2015 року. Тоді на рахунках підприємств Ferrexpo у ліквідованому банку "Фінанси й Кредит" знаходилось $177 млн. Ferrexpo вимагала визнати кредиторські вимоги на ці кошти, але ліквідатор задовольнив вимогу лише $19 млн. Це ж рішення підтвердив суд, ніби через те, що Полтавський ГЗК виступив поручителем по кредитах третіх компаній з якими співпрацював банк, а отже списання коштів з рахунків підприємства у серпні 2015 визнав правомірним.

"Але це частина абсурду. У 2023 році на сцені заявляється "Максі капітал груп" і заявляє, що викупила у банку ці кредити та право вимоги за договорами, які забезпечують їх виконання. Відповідно, ця компанія хоче отримати від Групи Ferrexpo грошові кошти в рахунок погашення "заборгованості" за нібито кредитами третіх осіб, які Полтавський ГЗК вже погасив в серпні 2015 року та цей факт встановлений судовими рішеннями!" , — зазначає Борис Кушнірук.

Ferrexpo ризикує втратити кошти двічі — у 2015 та у 2024. У Полтавському ГЗК наполягають, що така ситуація — результат махінацій із судовими системами автоматичного розподілу справ. Там звертають увагу, що новосформована колегія суддів Східного апеляційного господарського суду (місто Харків) розглянула 24 томи справи з тисячами сторінок всього за півтори години та після цього винесла рішення на користь невідомої компанії.