RU  UA  EN

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

Всі новини

Argentem Creek Partners звинуватили у фальсифікації документів для захоплення Одеського зернового терміналу

Корпоративний конфлікт навколо Одеського зернового терміналу розгортається з новою силою.

Про це повідомили адвокати GNT Group виданню "Подробиці".

Стверджується, що кредитор Argentem Creek Partners нібито проводить чорну PR-кампанію проти українського агрохолдинга GNT Group та здійснює дії, які можуть свідчити про фальсифікацію документів для блокування стратегічного підприємства і його захоплення. PR-кампанія проводиться шляхом появи у ЗМІ новин з непідтвердженими звинуваченнями GNT Group та його бенефіціарів у "сірому" експорті зерна та несплаті податків.

Паралельно відбувається фактична фальсифікація документів у іноземних юрисдикціях щодо власності GNT Group: громадянин Канади українського походження Богдан Хом'як передає майно від імені компанії Omega Terminal SA (є частиною холдингу GNT Group) в оренду третім особам. Хом'як діє на підставі протоколу позачергових загальних зборів акціонерів Omega Terminal SA від 20 грудня 2022. Протокол був підписаний Джессі Грум-Бейкером, якого Argentem Creek Partners призначило директором компанії GNT Trade DMCC (володіє українськими компаніями GNT Group). Однак, Хом'як не має права діяти від імені Omega Terminal SA, його дії щодо передачі в оренду майна компанії є незаконними.

Швейцарський суд, який розглядає спір, 10 травня 2023 заблокував реєстр щодо всіх рішень, ухвалених на зборах акціонерів Omega Terminal SA від 20 грудня 2022, вказують журналісти та публікують скан-копію рішення суду.

Швейцарський суд таким чином констатував, що існують сумніви щодо дійсності зборів, і що юридична позиція щодо рішень, ухвалених на зборах, не є зрозумілою.

Як зазначають адвокати GNT Group, директор компанії обов'язково має бути внесений до Комерційного Реєстру, а для цього потрібна дійсна резолюція акціонерів. Швейцарське правосуддя констатувало, що резолюція акціонерів є неточною та незрозумілою, зміни не можуть бути внесені доки позиція не проясниться. Таким чином, призначення Argentem Creek Partners Богдана Хом'яка директором Omega Terminal SA можна назвати нелегітимним, а діючим керівником залишається попередній директор.

ЗМІ вказують, що Грум-Бейкер, який призначений Argentem Creek Partners директором компанії GNT Trade DMCC, також не є легітимним, адже американська компанія мала подати резолюцію про призначення Грум-Бейкера в реєстр Дубайської товарно-сировинної біржі впродовж 14 днів, і біржа не прийняла пакет документів та запросила додаткові документи, які не були надані. Це стало причиною для судового процесу в ОАЕ, який триває досі. Оскільки додаткових документів не було надано, зміни щодо директора не були відображені в реєстрі біржі, то й призначення Грум-Бейкера директором GNT Trade DMCC не відбулося, тобто діючим керівником компанії залишається попередній директор.

Відповідно і протокол зборів акціонерів Omega Terminal SA, і призначення Богдана Хом'яка, і всі його дії можуть називатися нелегітимними та трактуватися як фальсифікація документів.

Чорна медіа-кампанія проти GNT Group посилилась після інформації про зв'язки Argentem Creek Partners з російським бізнесом.