RU  UA  EN

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

Всі новини

Укрнафтобуріння рік після держуправління - нардеп Кучеренко навів невтішні наслідки

Пройшов рік, як держава взяла під своє управління "Укрнафтобуріння", і це вже призвело до серйозних втрат для держбюджету.

Про це розповів представник енергокомітету ВР Олексій Кучеренко.

Він побував на шостому засіданні апеляційного адмінсуду у справі щодо відновлення ліцензії на видобуток нафти та газу за позовом компанії УНБ до "Держгеонадра". Засідання було перенесено, а держава продовжує втрачати мільярди прибутку та сотні млн кубів не видобутого газу. Нардеп проаналізував ситуацію навколо УНБ, і нагадав, що раніше УНБ платила до держбюджету мільярди гривень податків і входила до топ-20 за обсягами надходжень платників податків. Проте вже у травні 2023 відбувся арешт корпоративних прав ексвласників.

"По сумнівній кримінальній справі більш ніж 15-річної давнини, їх (корпоративні права) було передано в АРМА для подальшого управління в інтересах держави. АРМА поза конкурсною процедурою під вигаданими підставами "запобігання загроз переривання функціонування активів" передає корпоративні права раніше примусово тимчасово вилученій у власність Міноборони Укрнафти. Укрнафта повністю змінює менеджмент і звільняє у тому числі всю юридичну команду", - нагадує Кучеренко.

Які це наслідки потягнуло за собою, Кучеренко каже: "Влітку 2023, одразу після передачі УНБ в управління державній Укрнафті, інший держорган Держгеонадра ні з того ні з сього вирішив звернутися до суду по справі, в якій вже багато років тому було поставлено крапку всіма судами, по явно натягнутому приводу, з досить зрозумілими можливими наслідками — позбавити ліцензію на видобування газу УНБ з одночасним зупиненням видобування вкрай необхідного під час війни газу і зупинки мільярдних надходжень до державного бюджету".

АРМА, Кабмін та Укрнафта не діють - "жодного звернення до суду, жодного розпорядження Держгеонадрам відкликати позов або клопотати про зупинення судового розгляду як мінімум на час до закінчення війни".

Далі Укрнафтою в УНБ було призначено нових юристів, які програли справу. 28 листопада суд задовольняє позов "Держгеонадра" та скасовує дію спецдозволу для УНБ. Нові управлінці зупиняють видобуток і вже понад пів року нафтогазове підприємство зупинено. Держава не одержує ні газу, ні податків: "Пів року "управителі" закидають суди і держоргани зверненнями і позовами з явно слабою юридичною позицією, бо тих юристів, які всі попередні роки вели цю справу,- було примусово звільнено і один за одним суди відмовляють новому УНБ", - пише він.

Деякі ЗМІ пишуть про мільйонні зарплати керівництва УНБ, яка по суті не веде діяльності. За словами Кучеренка, ситуація призвела до багатомільярдних втрат держбюджету і до великої шкоди енергобезпеці країни.

"До приходу в УНБ Укрнафти, УНБ безперервно працювала під управлінням діючої на той час управлінської команди, жодних загроз зупинки не було, навіть мільярди податків сплачувалися авансом до держбюджету… Після приходу Укрнафти через декілька місяців настала подія, яка повністю знівелювала основну мету позаконкурсної процедури, за якою уряд визначив управителя для УНБ", — каже він.

Кучеренко вважає, що актуальним було б рішення про скасування розпорядження і проведення конкурсу з залученням компанії, яка б гарантувала відновлення роботи та видобутку газу.

"Дії Голови Держгеонадра Опімаха взагалі аналізу не піддаються та мають бути оцінені по всій суворості законів воєнного часу", — резюмує він.