RU  UA  EN

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

21 червня

Всі новини

Банк "Альянс" має бути виведений з ринку після хабаря НАБУ, який давав його адвокат – експерт

Справа адвоката Олексія Носова, якому висунули підозру у спробі підкупу детективів НАБУ і прокурорів САП, має призвести до виведення з ринку банку "Альянс", оскільки юрист діяв в інтересах фінустанови.

Таку думку висловив політолог Володимир Горковенко, пишуть "Факти".

Напередодні суд обрав запобіжний захід адвокату і партнеру юридичної фірми Miller Олексію Носову, якого підозрюють у спробі передачі $200 тис. хабаря за зміну підслідності. Як стало відомо з судового засідання, Носов діяв в інтересах банку "Альянс". Йдеться про справу щодо розкрадання коштів "Укренерго", яка поставила електроенергію "Юнайтед Енерджі" у березні 2022. Фірма не розрахувалась, банк "Альянс", який надав банківську гарантію за договором, відмовився її погашати. НАБУ завершило розслідування справи про розкрадання 716 млн грн. держкоштів у березні 2024. "Укренерго" вже півтора роки не може добитись виконання рішення Господарсько суду щодо виплати Банком Альянс 1,2 млрд грн за банківською гарантією.

"Ситуація з хабарем Носова – це продовження ланцюжка спроб банку "Альянс" уникнути виконання гарантійних зобов’язань перед державою в особі Укренерго і одночасно ухилитися від відповідальності за співучасть в злочині... У час,коли енергетика так потребує фінансування, – Укренерго вимушене боротися за понад 1 млрд грн, які йому належать по закону. Натомість банк "Альянс" готовий платити щонайменше $200 тис - 8 млн грн! - аби тільки змінити підслідність. З великою ймовірністю можна говорити, що адвокат діяв за замовленням та в інтересах банку, кошти для передачі хабара, очевидно, також були передані йому представниками банку", - зазначає Горковенко.

Участь НАБУ у справі може унеможливити спроби банку уникнути відповідальності. Затягування судових процесів Банку Альянс проти Міноборони свого часу призвело до зменшення виплати у 8 разів. Після заяв НАБУ про намагання вступу у справу про банківську гарантію в якості третьої особи, Банку Альянс почав співпрацю з адвокатським об'єднанням Міллера, ймовірно з метою не допустити участь НАБУ у справі.

Зміна підслідності у справі, за яку адвокат Носов пропонував хабар у 200 тис. дол, потрібна для того, щоб вивести Банк Альянс з розслідування корупційного злочину, що дозволило б зменшити увагу суспільства до справи з банківською гарантією, а також виправдало б відсутність реакції НБУ на порушення банком нормативів регулятора, вважає експерт.

"Необхідність "знизити градус" переслідувань банку у справі "Укренерго" виникає ще й у зв'язку з постійними перевірками Національним банком, який може у будь-який момент вивести неблагонадійну фінансову установу з ринку. Корупційні злочини – це велика пляма на репутації банку. І хабар Носова тільки доводить, що банк не збирався розраховуватися за боргами. І що виводити його з ринку слід якнайшвидше", - каже політолог.

За його словами, регулятор може розглядати справу НАБУ щодо розкрадання грошей держави як один із ймовірних "спускових гачків" для процесу визнання банку неплатоспроможним і введення тимчасової адміністрації в "Альянс".

"Формальних приводів – зокрема, численні випадки невиконання гарантій перед державними компаніями і установами – накопичилось достатньо", - додає експерт.