RU  UA  EN

Неділя, 22 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Бізнес

Новини

22 вересня

21 вересня

Всі новини

Експерт розповів про нове розслідування НАБУ щодо закупівель в "Укрнафті" Корецького

"Укрнафта" Сергія Корецького втрапила у скандал із закупівлею насосно-компресорних труб в "Інтерпайпу" за завищеними цінами, що призвело до розслідування НАБУ.

Про це розповів політичний експерт Михайло Шнайдер у Facebook.

Як зазначає експерт, сума угоди склала 40,5 млн гривень, хоча у компанії-виробника ТОВ "Інтерпайп Ніко Тьюб" (входить до групи "Інтерпайп") їхня ціна складає 21,5 млн гривень. Тобто на найпростішій операції з закупівлі з ТОВ "Інтерпайп Україна" згідно висновків детективів НАБУ, "Укрнафта" переплатила 19 млн гривень.

" 30 червня 2023 "Укрнафта" оголосила тендер на обсадні безшовні труби, єдиним учасником якого стало ТОВ "Інтерпайп Україна", а вже 2 серпня компанії підписали договір на 40,5 млн гривень (без ПДВ)… Як з’ясували детективи НАБУ виробником цих труб є ТОВ "Інтерпайп Ніко Тьюб" (входить до групи "Інтерпайп") і їхня справжня ціна складає 21,5 млн гривень (без ПДВ), а отже на договорі з ТОВ "Інтерпайп Україна" "Укрнафта" переплатила 19 млн гривень", - пише експерт.

У серпні 2023 аналогічні труби в" Інтерпайп Ніко Тьюб" закупило "Укргазвидобування" і ціни в контракті з УГВ були в 1,5 рази нижчими ніж в контракті з "Укрнафтою".

Шнайдер зазначає, що це вже не перша така історія із закупівлею труб у "Інтерпайпу": "В перший скандал державна компанія втрапила ще в травні 2023 року. Тоді "Укрнафта" без конкурсу провела закупку насосно-компресорних труб на 282 млн гривень, переплативши в півтора рази підприємству, що належить Пінчуку", - пише експерт.

За словами Михайла Шнайдера, "Укрнафта" відмовила іншому потенційному постачальнику продовжити строк приймання пропозицій, посилаючись на те, що "Закупівля обсадних труб дуже термінова для виконання планів товариства по бурінню свердловин в 2023 році".

Основним фігурантом розслідування детективів НАБУ називають директора з сервісів ПАТ "Укрнафта" Миколу Гончаренка, який підписав контракт з ТОВ "Інтерпайп Україна". Шнайдер нагадує, що Гончаренко з'явився в "Укрнафті" ще в листопаді 2022 року нібито "з подачі новопризначеного директора націоналізованого підприємства Сергія Корецького", він відповідав за буріння та нафтопромислові сервіси, де спостерігається падіння від планів з видобутку нафти на 12%. У зв'язку з незадовільними результатами буріння та закупівлями труб за завищеними цінами може свідчити про те, що "відбувається банальна розтрата майна" в "Укрнафті".

Наразі Гончаренка підозрюють у зловживанні службовим становищем та розтраті коштів у особливо великих розмірах внаслідок закупівлі труб за завищеними цінами. 18 липня 2024 НАБУ нібито провело обшуки за місцем проживання Гончаренка.

За кілька днів до обшуку Гончаренко був понижений в посаді до радника, і за даними експерта, готує передачу справ наступниці.

"Чи залишиться Микола Гончаренко в "Укрнафті" - поки невідомо. Але точно ясно те, що Гончаренко є вже п’ятим персонажем з нової команди Сергія Корецького, яким зацікавились правоохоронці", - підсумовує експерт.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Бізнес
Теги: