RU  UA  EN

Четвер, 10 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.70
НБУ:USD  40.85
Бізнес

Новини

10 жовтня

Всі новини

Депутат-доброволець: економічне бронювання - це узаконений відкуп від війни

Запропонована владою модель економічного бронювання, яка передбачає сплату щомісячного податку в понад 20 тис грн за можливість не мобілізуватися – це, по суті, узаконення відкупу від прямого обов'язку захищати свою країну.

Про це заявив український доброволець, депутат Харківської міської ради Ігор Черняк.

«В нашій країні безмежних корупційних див відкупитися можна завжди й від усього. Можна когось вбити, забашлять і ніколи за то не сісти. Але ніхто в здоровому глузді не пропонує легалізувати відкуп за вбивство. Бо це - очевидна дічь, яка порушує ключові принципи, записані в Конституції. Але економічне бронювання це по суті узаконений відкуп від служби під час війни, що є прямим обов’язком. І якщо держава це санкціонує, то вона фактично розписується у власній безпорадності та неспроможності забезпечити виконання обов’язків своїми громадянами», - заявив Черняк.

Він назвав це рішення «відкритим плювком у військо» – у кадрових військових, добровольців, мобілізованих та поранених, які «зависли» на МСЕКах, і не можуть ані звільнитися зі служби, ані одержати бодай щось від держави.

«Коли виключно наявність/відсутність коштів стає легальною підставою для того, щоб не виконувати певний обов'язок, то на цьому обов’язку можна ставити крапку. Бо не може існувати «необов'язкових» обов’язків. Будь-хто зможе легально забити болт на виконання обов'язку по захисту держави, просто сплативши «відступний» чи «відкупний». І якщо зараз ми офіційно визнаємо, що обов'язок захищати Україну - то таке… То хто стане до лав, коли настане нове 24 лютого???», - зауважив Черняк.

Нагадаємо, ідея про «економічне бронювання», яка передбачає бронювання тільки для українців з високими зарплатами, викликала хвилю критики серед військових, експертів і населення, і в Офісі президента відмовилися від цієї ідеї. Але потім окремі чиновники все ж повернулися до неї, і продовжують її лобіювати.

Натомість міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що ідея економічного бронювання досі дискутується через свою складність, адже цей механізм викликає нерозуміння з боку військових.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Бізнес
Теги: