RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Україна повинна уникнути долі "бананових республік" - Скоцик

Земля має бути не об’єктом спекуляцій, а потужним ресурсом розвитку для економіки України нового типу, заснованої на переробці сировини.

Таку думку висловив економіст, лідер Аграрної партії Віталій Скоцик у своєму блозі на порталі «LB».

Він нагадав, що економіка, орієнтована на експорт сировини і напівфабрикатів, історично притаманна колоніям.

«У діях метрополій щодо колоній була одна мета – забезпечити там виробництво дешевої сировини і не дати розвинутися виробництву готової продукції. У 18-19 сторіччях європейські імперії робили все можливе для цього. Зокрема, у 1870 р. структура індійського експорту на 36 % складалася з бавовни-сирцю, але бавовняні тканини становили всього 2 % експорту Індії. Водночас імпорт країни на 45 % складався із бавовняних тканин, на 8 % - із пряжі», - підкреслив автор.

Також Скоцик порівняв Україну, що торгує переважно сировиною, з так званими «банановими республіками», нагадавши, що свого часу Центральна Америка була залежна від американських компаній – власників бананових плантацій на її територіях. Україна досі має аналогічну економіку колоніального типу, вважає економіст.

«У 2016 році основою експорту України була сировина, напівфабрикати або ж товари неглибокої переробки: пшениця, олія, кукурудза, металеві напівфабрикати, прокат тощо. Зокрема, 22 % припадало на продукцію рослинництва. Стільки само на металопрокат. Лише близько 10 % припадало на продукцію машинобудування», - додав автор блогу.

Це при тому, що Україна на початку 1990-х за своїм науково-технічним потенціалом у Європі поступалася лише об’єднаній Німеччині, нагадав він.

«Представники «земельної мафії» та окремі недалекі політики стверджують, що вирватися з цього кола можна лише запровадивши прямий продаж землі зараз. Очевидно, що на Заході та Сході з радістю підтримують цю думку. Сьогодні на «дикому» ринку у бідного населення землю можна скупити за безцінь. Сумарна капіталізація не перевищить $ 21 млрд, бо кожен гектар із 42 млн га сільськогосподарських земель буде коштувати не більше ніж $500. Переведення землі у статус товару за нинішніх умов веде Україну до знищення», - говорить економіст.

За словами експерта, на «дикий» ринок не піде нормальний інвестор, що розраховує на тривалі вкладення. Натомість, говорить Скоцик, прийде спекулятивний міжнародний капітал та українські латифундисти, щоб купувати і перепродавати землю.

«Українська земля — це найцінніший засіб виробництва, з яким треба дуже обережно і розумно поводитися. Україна повинна створити такі механізми, які дозволять уже існуючим виробникам, насамперед фермерам, розвинути глибинну переробку. Ці механізми повинні сприяти приходу інвестицій у виробництво тут, в Україні. Земля має бути захищена від недбалого господарювання», - вважає Скоцик.

На його думку, Україні потрібна цивілізована земельна реформа, яка захистить землю від монополізації і дозволить розвивати підприємництво.

«Добре продумане законодавство – це гарантія для інвестора, який прийде сюди на десятиліття. Він буде вкладати не лише в аграрний комплекс, а й в інші галузі – машинобудування, фармацевтику, транспорту інфраструктуру. У країні спочатку виросте промисловість з переробки аграрної сировини. Потім з’явиться стимул для розвитку машинобудування та іншої наукоємної продукції», - прогнозує економіст.

На його думку, Україна не повинна заради чергової позики у мільярд доларів розпочинати терміновий продаж землі.

«Слід думати про те, як розумно скористатися землею для налагодження потужного комплексу виробництва якісної та готової продукції, яка має продаватися на експорт», - підсумував Лідер Аграрної партії.