RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Працювати не буде: екс-в.о. міністра агрополітики Мартинюк висловився щодо законопроекту про ринок землі

Проголосований Верховною Радою законопроект про введення ринку землі - це недореформа, і він працювати не буде.

Про це заявив колишній виконуючий обов'язки міністра агрополітики Максим Мартинюк в ефірі "Радіо НВ".

Мартинюк пояснив, що спочатку був запропонований дуже ліберальний формат впровадження ринку, але потім, у міру зміни ідеології партії "Слуга народу", із законопроекту стали висмикувати цілі блоки, і земельна реформа стала перетворюватися з лібертаріантської в соціалістичну.

"Десь на середині цього шляху виник нинішній законопроект. Він працюватиме точно не буде. Це буде недореформ", - сказав він.

Наприклад, одна з декларованих цілей запровадження ринку землі - можливість дрібним і середнім фермерам купувати її. У той же час поки незрозуміло, як вони це зможуть зробити в умовах відсутності коштів. Якщо великі агрохолдинги для викупу землі, яку вони зараз обробляють, можуть залучити капітал за рахунок емісії облігацій або додаткового випуску акцій, то у фермера немає грошей для викупу тих 50, 100 або 1000 га, які він фактично обробляє.

Максим Мартинюк зазначив, що під час недавніх протестів проти запровадження ринку землі фермери пригнали під Верховну Раду дорогі трактори і машини, і це стало предметом жартів: гроші на дорогу техніку є, а на землю нібито немає.

"Жарти дуже невдалі. Так, фермери живуть непогано, але вони живуть непогано саме в нинішніх умовах. А з введенням ринку землі ці умови зміняться", - сказав він.

Також проголосований законопроект не регулює цілий ряд норм і залишає дуже багато "білих" плям.

Наприклад, він передбачає обмеження володіння землею в 100 тисяч га, але при цьому не зрозуміло, що робити тим агрохолдингам, у яких цей ліміт вже значно перевищений.

Також Мартинюк нагадав, що недавно Верховна Рада прийняла законопроект, який "вбиває" майже всі функції Госгеокадастра, але при цьому залишається відкритим питання, який державний орган контролюватиме дотримання лімітів володіння землею.

"Держава повинна в якомусь місці сконцентрувати пульт управління адміністрування ринком. Тому що ці обмеження - в 100 тисяч га і навіть в 100 га - потрібно адмініструвати, і стежити за цим. А інструменти поки не прописані", - сказав він.

У першому читанні закон про запуск ринку землі був прийнятий Верховною Радою 13 листопада. До другого читання в законопроект було подано понад 2 тисячі правок.