RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

Профільні асоціації заявили про маніпуляції навколо закону про детінізацію агровиробництва 3131 - ЗМІ

Всеукраїнська аграрна рада і Всеукраїнський конгрес фермерів закликали припинити маніпуляції навколо детінізації агровиробництва і законопроектів, завдання яких - врівноважити податкове навантаження для всіх землекористувачів.

Про це йдеться у спільній заяві організацій, опублікованому на сайті ВАР.

На сьогоднішній день близько 40% земель сільгосппризначення знаходиться в тіньовий обробці. Ділянки передаються в оренду за готівкові кошти, доходи з паїв ніде не враховуються. Зарплати найнятим працівникам виплачуються готівкою без сплати податків. В результаті бюджети всіх рівнів втрачають 60-90 млрд грн щорічно. Для детінізації галузі в Раді були зареєстровані законопроекти №3131, №3131-1 і №3131-2.

"Кожен з них націлений на забезпечення сплати усіма мінімальної суми податків, яка вже виплачується сумлінними платниками податків з одного гектара с / г земель", - йдеться в заяві. На думку авторів, законопроекти є одними з "найбільш очікуваних в аграрному середовищі".

Однак в ЗМІ розпочалася кампанія із залякування фермерів: "Нібито податкове навантаження в 1400 грн з га призведе до банкрутства фермерських господарств. При цьому замовчується, що легально працюючі фермери платять більше - від 2000 грн з одного га в рік".

Українці, які отримують мінімальну зарплату, платять ПДФО і військовий збір, а тіньові фермери, багато з яких отримують мільйонні прибутки, ухиляються від сплати податків. При тому, що середній дохід з гектара землі становить від 6 до 9 тис грн на рік.

"Відмова від детінізації або її затягування покаже аграріям, що ті, хто вирішив працювати легально і платити податки, зробили помилку. Тому що держава буде підтримувати і захищати не їх, а тих, хто працює в тіні, платить хабарі і утримує політиків, які маніпулюють громадською думкою і прикривають їх злочини", - йдеться в заяві.

З підтримкою ініціативи детінізації українського АПК раніше виступили виробники, які легально працюють на землі.

"У нас господарство на 2000 га. Працюємо в "білу". Податок на доходи фізосіб, на оренду, єдиний податок - платимо всі. Зараз сукупно з гектара набігає більше 1700 грн виплат. І платити повинні всі. Всі аграрії, незалежно від обсягів оброблюваної землі, повинні перебувати в рівних умовах. Це справедливо", - говорить Матвій Палихата, директор ТОВ "Золотники Агро".

Ухвалення проекта №3131 і введення мінімальної податкової виплати з кожного га землі дозволить створити умови для ліквідації тіньових відносин у використанні земель с/г призначення, а також забезпечити рівнонапруженість оподаткування доходів, одержуваних від землі її власниками і користувачами.

"Всі говорять - село гине. Винних постійно шукають. А самі не хочуть ні зарплат людям платити, ні податки в місцевий бюджет. Як селу виживати, якщо самі сільгоспвиробники не хочуть платити податки? Потрібно примушувати нелегальщіков виходити з "тіні". Добровільно на цей крок вони не підуть", - коментує Станіслав Устимець, директор ТОВ "Агро група".

У зв'язку з цим ВАР і Всеукраїнський конгрес фермерів закликали Верховну Раду невідкладно розглянути законопроекти №3131 і "вирівняти" податкове навантаження між легальними фермерами і "тіньовиками".