RU  UA  EN

Четвер, 4 липня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.30
Бізнес

Новини

4 липня

Всі новини

9000 звільнених, втрата 0,3% ВВП: Олег Бахматюк розповів про наслідки війни НАБУ проти нього

За рік війни НАБУ проти Бахматюка його компанія втратила більше, ніж від втрати активів внаслідок російської агресії - 9000 українців втратили роботу, податкові надходження від компанії в бюджет країни зменшилися на 50%, а економіка країни втратила 0,3% ВВП.

Про наслідки війни з НАБУ для економіки країни акціонер групи компаній "Укрлендфармінг" і "Авангард" розповів в колонці для "Української правди", повідомляють Українські новини.

18 вересня виповнюється рік з моменту відновлення закритої через відсутність складу злочину справи проти Олега Бахматюка. За його словами, цей рік показав, наскільки "безглуздою є система прийняття рішень антикорупційними органами" і які наслідки цих рішень для держави і для бізнесу.

"Ми бачимо цікаву тенденцію: за рік рівень підтримки НАБУ і діяльності Ситника впав до дна. Лише 1,1% опитаних повністю підтримують діяльність Ситника на посаді. НАБУ має рекордні антирейтинги в оцінці роботи, а рівень розчарування суспільства в декларованій владою боротьбі з корупцією дає оцінку роботі цього органу і його керівника, - пише Олег Бахматюк. - Не буду стверджувати, що ця справа відкрила очі суспільству на цінність перебування Ситника на посади, на оцінку ефективності діяльності НАБУ. Але справа Писарука і Бахматюка є хорошим прикладом того, що антикорупційна система не працює, є лише імітацією діяльності окремих чиновників і інструментом боротьби з особистими або політичними ворогами".

Бахматюк відзначає, що до початку його переслідування НАБУ у справі рефінансування VAB банку, в групі компаній "Укрлендфармінг" і "Авангард" було створено 30 000 робочих місць, сплачено за три роки 7,7 млрд грн податків, виробляється 1% ВВП.

"Це тисячі реалізованих для місцевих громад проектів, підтримка творчих колективів і дитячих спортивних команд. Це компанія, яку я створював з 1991 року. Тоді, коли один із засновників "Центру протидії корупції" відсиджував 10 років за крадіжки, я будував 1800 об'єктів в 20 областях. Тепер ЦПК стверджує, що справа проти мене впливу на компанію не має. Я можу зрозуміти їхні мотиви: люди, які не працювали в реальному секторі економіки, не розуміють, як тиск на акціонера компанії призводить до обмеження доступу до ресурсів, обмеження фінансування, рішення контрагентів мінімізувати ризики при роботі з компанією, яку "мочать" силовики", - пише він.

Бізнесмен перерахував наслідки для економіки в результаті його переслідування Ситником: мінус 9000 робочих місць; закриття близько 20 птахофабрик, комбікормових заводів; зменшення виплат у бюджет на 50%; виробництва готової продукції на 30%; фінансування соцпроектів в регіонах.

"У всьому світі бізнес, який генерує реальний ВВП, підтримується державою. У нас навпаки. Ми не претендуємо на підтримку, ми претендуємо на те, щоб нас почули чиновники і оцінили наслідки. Наслідки відчутні не тільки для Бахматюка і його компанії, але і для економіки - це зменшення надходжень до бюджету. Агрохолдинг "Авангард" під час російської агресії втратив 30% потужностей. Під час війни Ситника зі мною ми втратили 50% потужностей компанії", - заявив Олег Бахматюк.

Справу проти Писарука і Бахматюка було відкрито через нібито нецільове використання коштів рефінансування, наданих НБУ VAB банку в період банківської кризи 2014 року. Висновки експертиз ФГВ і заяви НБУ підтверджують, що кошти рефінансування отримали вкладники банку. Олег Бахматюк сам запропонував державі повернути в бюджет 8 млрд боргів, проте відповіді на свою пропозицію від НБУ так і не отримав.