RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Під виглядом білоруських санкцій хочуть заборонити ввезення всього імпорту добрив в Україні - аграрії

Ініційована компаніями Дмитра Фірташа заборона на ввезення в Україну добрив, насамперед, спрямована на білоруських виробників, продукція яких користується попитом в Україні. Таким чином олігарх домагається монопольного становища на ринку добрив в Україні.

Про це йдеться в статті "Нерівний бій. Як компанії Фірташа в судах домагаються заборони на імпорт добрив в Україну" на РБК-Україна.

Як зазначають учасники ринку, ситуація на ринку добрив в Україні і без того складна: не припинено монопольне становище вітчизняного виробника - холдинг Ostchem Дмитра Фірташа. Заборона на ввезення імпорту тільки посилить це положення. Запропоновані ж обмеження спрямовані насамперед на білоруських виробників добрив, продукція яких користується попитом в Україні. З огляду на європейських і американських санкцій щодо режиму Лукашенка є додаткове економічне обгрунтування таким квотам в Україні.

Генеральний директор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Роман Сластьон звертає увагу, що українські компанії експортують продукцію за нижчими цінами, ніж поставляють внутрішньому сільгоспвиробнику.

"Не дивлячись на те, що вони фактично несуть додаткові витрати, щоб доставити продукцію в порт, перевантажити її на судно і відправити в країни-імпортери, вітчизняний сільгоспвиробник, розташований прямо біля заводу, отримує ті ж добрива значно дорожче", - каже аграрій.

Підтвердив це заступник голови Всеукраїнського аграрного союзу Михайло Соколов. За його словами, ринок добрив в Україні преміальний - ціни в нашій країні дійсно вище, ніж на світовому ринку.

"Наші виробники добрив примудряються продавати свої добрива всередині країни дорожче, ніж ціна, за якою вони їх експортують. І на наш погляд вже одного цього факту достатньо, щоб всі ці питання (про квоти на імпорт добрив) припинити обговорювати", - пояснив Соколов.

На його думку, якщо українські виробники дадуть аграріям конкурентну ціну - попит на імпортну продукцію впаде і питання про заборону на ввезення в Україну зніметься за замовчуванням. В іншому випадку, резюмують експерти, обмеження імпорту добрив знизить конкурентоспроможність вітчизняної аграрної продукції і дозволить виробникам в Україні монополізувати ринок і підняти ціни. У підсумку за все буде платити український фермер і аграрій, відзначається в матеріалі.