RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Експерт розповів, як вийти з кризи навколо діяльності НКРЕКП

Колишній член НКРЕКП і керівник Проектного офісу щодо імплементації реформи енергоринку Володимир Євдокимов вважає, що ймовірним виходом із ситуації повного паралічу роботи НКРЭКУ у зв'язку зі звільненням члена Комісії Циганенко та необхідної ротацією є тимчасове зниження кворуму для прийняття важливих галузевих рішень.

У коментарі Українським новинам Євдокимов також зазначив, що рішення може носити тимчасовий характер. «Я думаю, що він ймовірний, я думаю, що, швидше за все, так і станеться. Тимчасово, хоча б до того моменту, як оберуть нових членів комісії. Це об'єктивні речі. Я думаю, що, напевно, це буде правильне рішення на сьогоднішній день. Воно хоч і непопулярне, йде від якихось принципів, але з урахуванням сьогоднішніх об'єктивних факторів, я думаю, це одне з найбільш реальних», - сказав він.

Експерт також підкреслив, що на сьогодні вже підготовлений проект закону, який дає можливість продовжити повноваження членів Регулятора. Це стосується, в першу чергу, Вікторії Морозой, яка повинна продовжити роботу. «Є проект закону, який дає можливість продовжити повноваження. За великим рахунком, за законом повинні бути два укази. Може бути, повноваження Морозової продовжать. Я не знаю, мені важко коментувати цю ситуацію. Але щось робити все одно потрібно. Тому що колапс на ринку – це дуже погано. Тому потрібно як можна швидше це питання врегулювати», - заявив він.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко звільнив з посади члена Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), Бориса Циганенка, в результаті чого число членів регулятора разом з його головою скоротилося до трьох – нижче кворуму. Відповідний указ глави держави №390 оприлюднено на його сайті.

За словами економічного журналіста Сергія Головньова, Борис Циганенко є людиною Костянтина Григоришина. До призначення в НКРЕКП Циганенко був директором ТОВ "Енерджі Консалтинг", яке контролюється олігархом. Саме Циганенко займався в Комісії питаннями, пов'язаними із закупівлею трансформаторів держкомпанією "Укренерго" у "Запорізького трансформаторного заводу" (ЗТР) Костянтина Григоришина. Скандал з цією закупівлею розгорівся влітку 2015 року. У результаті менеджмент "Укренерго" був змінений. Пост керівника покинув Юрій Касич, який до цього керував обленерго Григоришина. А трансформатори були куплені за ціною, що в два рази нижче заявленої.

Аналогічну думку висловлює і енергоексперт Юрій Корольчук. За його словами, робота НКРЕКП саботується людиною Григоришина, у зв'язку з боргами Луганського енергетичного об'єднання (належить Григоришину) перед Енергоринком на суму понад 5 млрд грн, які олігарх не хоче повертати.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: БізнесЕнергетика
Теги: