RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

У Укренерго представили позицію про запуск енергоринку з 1 липня

Новий європейський ринок електричної енергії необхідно запустити без будь-яких переносів 1 липня 2019, щоб завершити черговий етап енергореформи в Україні.

Про це на повідомили джерела в "Укренерго".

"Ми беззаперечно дотримувалися саме цієї версії, що ринок повинен бути запущений з 1 липня без будь-яких переносів. Є певні сумніви, що якість документів, які ми отримаємо безпосередньо перед запуском ринку, буде достатньою. Це не означає, що неможливо буде вже в процесі роботи ринку приймати відповідні рішення регулятора, Кабінету міністрів України або навіть зміни в закон. Так багато країн починали ринок", - підкреслив він.

За словами представника "Укренерго", зараз багато розмов про перенесення запуску ринку, зокрема це питання буде розглядатися 15 травня в парламентському комітеті. Однак він вважає, що перенесення запуску ринку не вирішить поточні проблеми.

"За період, на який вони його планують перенести, треба подолати ті проблеми, які виникли. Якщо просто на 2 роки перенести, і залишити все як є, з непрацюючою координацією цього впровадження, з тим типом взаємодії з існуючими правилами ринку, які продовжать функціонувати відповідно до закону про електроенергію, то ми не досягнемо мети. Ми знову через рік або 9 місяців, або через два роки будемо збиратися і говорити, що треба переносити ринок, тому що є певні недоліки", - підкреслив він.

У той же час глава "Укренерго" Владислав Ковальчук заявив, що ДП поки виконує всі вимоги законодавства, що регулюють хід впровадження реформи ринку електроенергії. Він підкреслив, що компанія буде повністю готова до рішення Верховної Ради про перенесення початку функціонування нового ринку на будь-яку іншу дату.

Про це повідомляє прес-служба підприємства "Укренерго".

З 1 липня 2019 планується введення нового ринку електричної енергії в Україні, який імплементує норми третього енергопакету Євросоюзу. Від своєчасного введення ринку залежить, чи отримає Україна макрофінансову допомогу в розмірі 500 млн євро від ЄС в 2019 році.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман днями заявив, що Україна запустить ринок електроенергії з 1 липня 2019 року. Глава уряду вважає, що при введенні нового ринку електроенергії повинен бути врахований соціальний аспект.