RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Експерт спрогнозував проблеми з МВФ через преференції для окремих підприємств

Експерти, коментуючи ситуацію з протестами представників феросплавних заводів, що вимагають пільгових тарифів на електроенергію для своїх підприємств, заявили, що надання преференцій окремим підприємствам в умовах ринкової економіки не обгрунтовано економічно і призведе до виникнення у України проблем при кредитуванні МВФ.

Про це повідомило видання "Главком".

"Завдання будь-якого бізнесу - боротися за умови для себе, найкращі. Завдання суспільства - не давати преференцій одним за рахунок інших", - заявив член Ради Національного банку Тимофій Милованов.

Експерт вважає, що необхідно об'єктивно встановити, чи є підстави для таких вимог з боку феросплавних заводів і потім прийняти рішення.

"Потрібно розібратися, чи дійсно там проблеми, чи є для цього підстави, чи це бажання отримати собі пільги за рахунок інших. Якщо друге, то, звичайно, не потрібно цього робити", - підкреслив Милованов.

Виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський вважає, що надання пільг окремим підприємствам в умовах ринку містить корупційну складову, а також не виключає виникнення проблем у України з МВФ.

"Це означає велику ймовірність політичної корупції. Це раз. Друге - це по суті є державною допомогою. І державна допомога - вона також, за нормами Європейського Союзу, регулюється, особливо через надання якихось спеціальних цін, наявністю різного ціноутворення для різних галузей. Не виключаю, що у нас через це можуть бути проблеми з МВФ, оскільки це принципово не відповідає тим підходам до економічної політики, які підтримує фонд", - підкреслив Вишлінський.

З 31 липня представники феросплавних і хімічних заводів Ігоря Коломойського (Нікопольського феросплавного заводу, Дніпроспецсталі, Покровського ГЗК, Запорізького феросплавного заводу) проводять акцію протесту перед НКРЕКП і НЕК "Укренерго" в Києві, вимагаючи пільгових тарифів на електроенергію для своїх підприємств.

1 серпня Окружний адміністративний суд Києва під тиском протестувальників задовольнив клопотання Нікопольського заводу феросплавів і зупинив дію постанов НКРЕКП щодо тарифів на липень "Укренерго" на передачу електроенергії та диспетчеризацію для акціонерного товариства "Нікопольський завод феросплавів", АТ "Запорізький завод феросплавів", АТ "Покровський ГЗК", АТ "Марганецький ГЗК" та АТ "Дніпроазот". Рішення суду значно ускладнює можливість розрахунків з виробниками електроенергії з поновлюваних джерел, так як кошти були закладені в тарифі "Укренерго" на передачу електроенергії. Директор ЄБРР в країнах Східної Європи і Кавказу Маттео Патроне звернувся з листом до президента Володимира Зеленського з проханням вирішити проблему з виплатами за "зеленим тарифом", що виникла через скасування судом тарифу для "Укренерго".