Експерт розповів про основні питання до проекту Ради щодо підвищення ренти на видобуток руди

У Комітеті Верховної Ради з питань фінансової, податкової та митної політики представили законопроект №1210, де прописані умови підвищення ренти на видобуток залізної руди, і він викликав великі сумніви в своїй ефективності і доцільності у експертів.

Про це заявив президент ОП "Укрметалургпром", радник в МЕРТ Олександр Каленков в коментарі "Апострофу".

Він зазначив, що обіцяний в комітеті альтернативний проект також не дав відповідей на ключові питання про підвищення ренти.

"Дубинський запропонував гіпотезу - давайте подумаємо про формульне утворення ренти, грунтуючись на ставці Платс в Північному Китаї ... Як буде ставка Платс в Північному Китаї приводитися до ставки ренти в Україні? Які будуть складові цієї формули, коефіцієнти та інше? Ніяких деталей Дубинським і його комітетом вказано не було. Дубинський запевняв, що вони будуть в альтернативному законопроекті №1210-1. Його вже опублікували, але там нічого немає. У порівнянні з першою версією - абсолютно нічого не змінилося", - підкреслив Олександр Каленков.

За його словами, під час чергового засідання комітету стало ясно, що змін в частині ренти законопроекту не буде - його нібито збираються передати в Раду в нинішньому вигляді і до другого читання доопрацювати. Експерт висловив сумнів, що це станеться.

"Заяви про те, що давайте приймемо в першому читанні це, а потім спробуємо її якось змінити, нами абсолютно не приймаються. Ми розуміємо, що, якщо законопроект буде проголосований в першому читанні, дуже мала ймовірність, що Верховна Рада потім до нього повернеться і буде що-небудь переглядати", - зазначає президент ВП "Укрметалургпром".