RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.15
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

ЗМІ розповіли, як голова комітету з питань ПЕК працює в інтересах Коломойського

Голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус може працювати в інтересах бізнесмена Ігоря Коломойського.

Про це йдеться у матеріалі "Главком" – "Заплати Коломойському, або Чому в Україні такий дорогий бензин".

Повідомляється, що Герус був помічений в лобіюванні інтересів олігарха Ігоря Коломойського, коли працював представником президента в Кабміні. 17 липня уряд ухвалив постанову, якою ввів спеціальне мито на імпорт із Росії дизельного палива та скрапленого газу трубопровідним транспортом, що вигідно Коломойському.

"Спеціальне мито на дизпаливо, що поставляється трубопровідним транспортом буде складати 3,75% з 1 серпня 2019 року та 4,0% з 1 жовтня 2019 року. Спільне рішення президента та уряду (як його назвав сам Герус) прийнято "у відповідь на розширення російських економічних санкцій". Виправдання виглядає дивно, адже Герус у статусі голови комітету Верховної Ради з питань енергетики ініціював поправку до проекту №1084 "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії", яка дозволила закуповувати імпортну електроенергію за двосторонніми договорами в Білорусі та Російській Федерації", - зазначає автор.

На його думку, логіка стає зрозумілою, якщо аналізувати інтереси групи "Приват" на ринках. В нафтопродуктах, де Коломойський, експлуатуючи державні активи, створив вертикально-інтегровану монополію (видобуток "Укрнафта" – переробка "Укртатнафта" – збут через 1500 АЗС мереж "Укрнафта", ANP, "Сентоза" тощо) "Приват" намагається максимально завищувати ціну. Натомість в енергетиці олігарх зацікавлений у зниженні тарифів на ресурс для своїх підприємств.

"В електроенергетиці, де феросплавні, електрометалургійні та хімічні заводи Коломойського концентровані на споживанні, метою є здешевлення енергоресурсу в будь-який спосіб. Навіть якщо задля цього необхідно відновити залежність України від країни-агресора", - наголошує автор.

Раніше президент Асоціації енергетики України Олександр Трохимець заявляв, що Андрій Герус (тоді - представник президента в Кабміні) наполягав на перенесенні термінів запуску нового ринку електроенергії, лобіюючи інтереси феросплавного бізнесу Ігоря Коломойського. Аналогічну позицію висловлював і екс-нардеп Мустафа Найєм, який повідомляв, що близький до президента Зеленського Коломойський намагається "поховати" ринок електроенергії, оскільки його запуск загрожує йому мільярдними втратами.