RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Дозвіл НКРЕКП вільно змінювати постачальників газу сформує конкурентний ринок - Коболєв

Якби регулятор НКРЕКП ухвалив рішення й дозволив споживачу змінювати постачальників, тоді споживачі, які не хотіли б купувати паливо у нинішніх газзбутів, могли б обрати іншого постачальника - таким чином почав би формуватися конкурентний ринок.

Про це заявив в інтерв’ю газеті "День" голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Поки що ми, на жаль, майже не продаємо без посередників газ кінцевому українському споживачу в категорії населення, тому що діючий постачальник просто не дає можливості клієнтам піти від нього, посилаючись на ті чи інші борги. З’ясувати історію та походження цих боргів дуже складно, але процес зміни постачальника вони блокують. Тому це обмеження потрібно терміново знімати. Цей крок зробить ринок для населення прозорим, цивілізованим і конкурентним. Це у свою чергу ще більше знижуватиме ціни", - повідомляє очільник Нафтогазу.

В Нафтогазі сподіваються, що найближчим часом Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг дослухається до пропозицій і ліквідує неринкове й фактично монопольне обмеження для приватних газзбутів.

"Якби регулятор ухвалив рішення й дозволив споживачу вільно змінювати своїх постачальників, тоді споживачі, які не хотіли б купувати паливо у нинішніх газзбутів, могли б обрати іншого постачальника. Таким чином уже почав би формуватися конкурентний ринок. Чим більше буде постачальників, тим більшою буде пропозиція й відповідно меншою буде й ціна для українського домогосподарства", - впевнений голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

Кабінет міністрів України продовжив покладання на НАК "Нафтогаз" спецзобов’язань з продажу газу для потреб населення та релігійних організацій до 1 липня 2020 року, для виробників теплової енергії - до 1 травня 2021 року.

ПСО (Public Service Obligation) — це спеціальні зобов'язання з продажу газу для потреб населення за пільговою ціною, що покладаються урядом на "Нафтогаз".

Раніше, в рамках співпраці з МВФ, Україна взяла на себе зобов'язання повністю лібералізувати ринок постачання газу побутовим споживачам і забезпечити умови для конкуренції в цьому сегменті з 1 травня 2020 року.