RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Дослідження на поліграфі підтверджує: Герус пропонував "договорняки" щодо схем Коломойського на Центренерго - ЗМІ

Власник групи "Укрдонінвест" Віталій Кропачов підтвердив на поліграфі правдивість своєї заяви, що глава енергокомітета ВР Андрій Герус намагався домовитися з ним про участь групи в схемах Коломойського на "Центренерго".

Про це з посиланням "Олігарх" пише "Главком".

Видання нагадало, що власник групи "Укрдонінвест" Віталій Кропачов робив заяви, що Герус вів з ним переговори про умови роботи ПАТ "Центренерго" від імені його керівництва.

"Герус приїхав з пропозиціями про роботу "Центренерго" від "зрозумілого менеджменту зрозумілої бізнес-групи", я відповів: "Хлопці, цього не буде". Він почав планомірну роботу по створенню мені негативного іміджу", - говорив Карпачова.

Журналісти отримали підтвердження, що Кропачов 20 червня пройшов дослідження за допомогою поліграфа у фахівця Всеукраїнської асоціації поліграфологів.

"За його результатами (рішення поліграфологів можуть бути використані в суді) була встановлена достовірність показань Кропачова, що у нього була зустріч з Герусом, на якій обговорювалася діяльність вуглезбагачувальних фабрик і ТОВ "Краснолиманське", що входять в "Укрдонінвест", що Герус представляв інтереси Коломойського в питанні ціноутворення вугілля і "пропонував зробити якісь дії на фабриках для отримання низької ціни на вугілля" і передавав прохання від імені президента - щоб фабрики Кропачова пропрацювали ще 2 тижні, і йому будуть повернуті його борги", - повідомляє видання.

Джерело видання в оточенні Кропачова стверджує, що є свідки, які готові підтвердити факт зустрічі Кропачова з Герусом і лобіювання ним інтересів Коломойського.

Влітку 2019 року в період перебування Андрія Геруса на посаді представника президента в Кабміні, в "Центренерго" був призначений менеджмент, який пов'язують з групою "Приват" Ігоря Коломойського. Як заявив бізнесмен Віталій Кропачов, Герус в цей період приїжджав до нього від Коломойського домовлятися про схеми на Центренерго.

За підсумками 2019 року збитки держкомпанії склали 2,5 млрд грн, в 2018 вона була прибутковою (1,4 млрд грн). Підтверджені ФДМ борги досягли 4 млрд грн. "Центренерго" з літа 2019 року розпочало постачати за заниженими цінами електроенергію на підприємства групи "Приват" - Нікопольського і Запорізького заводів феросплавів, "Дніпроазот" і трейдера "Юнайтед Енерджі". За даними Low Carbon, збитки на угодах досягли 900 млн грн. За даними ЗМІ, вугілля на "Центренерго" поставляється через російські фірми бізнесменів, близьких до терористів "ДНР". Журналісти повідомили про постачання газу на "Центренерго" компанією "Юнайтед Енерджі" близькою до Коломойського, а газ купується у "Укрнафти" за ціною нижче ринкової і продається на "Центренерго" дорожче. "Юнайтед Енерджі" була першим імпортером електроенергії з Росії після відкриття імпорту по поправці Геруса.