RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

"Влада найнялася на роботу до олігарха": політолог висловився про дешевий експорт електроенергії ДТЕК

Компанія Ріната Ахметова ДТЕК буде здійснювати експорт дешевої електроенергії в Молдову, в той же час українці будуть змушені платити за тарифами більше.

Таку думку висловив політолог Микола Давидюк, передають "Коментарі".

"Дешеву електроенергію Енергоатому віддано ДТЕК для експорту в Молдову, де ціни нижчі, ніж в Україні. А тим часом українським споживачам буде запропоновано купувати дорогу електроенергію теплових електростанцій, генерацію яких на 80% контролює Ахметов... Схоже, пріоритет Коломойського у нинішньої влади виявився міфом. Ахметов не мав такого потужного і неприкритого сприяння ні при якому іншому уряді", - продовжує політолог.

За словами політичного експерта, колишній топ-менеджер ДТЕК, а нині прем'єр-міністр Денис Шмигаль "зробив все, щоб молдавани, а не українці отримали дешеву електроенергію". В умовах викликаної пандемією економічної кризи такі дії "межують з шкідництвом цілій країні на догоду лише одному олігарху", вважає Микола Давидюк.

Нагадаємо, ДТЕК в жовтні експортує в Молдову куплені у "Енергоатома" 14,9 тис МВт-год електроенергії. Трейдінгова компанія ДТЕК ТОВ "Д.Трейдінг" відновила експорт електроенергії в Молдову. Згідно з повідомленням "НАЕК" Енергоатом ", який продав ДТЕК на аукціоні для експорту в жовтні 14,9 тис МВт-год е/е, підприємство також опрацьовує додаткові можливості експорту е/е в країни північної Європи і Прибалтики. У НАЕК нагадали, що продана на аукціоні е/е відповідно до контракту призначена для продажу і / або поставок за межі України. При цьому, покупець повинен самостійно забезпечити доступ до міждержавних перетинів. "Енергоатом-трейдинг" 25 вересня продав для подальшого експорту весь запропонований обсяг е/е на аукціоні за двосторонніми договорами. Загалом реалізовано 14,9 тис МВт-год електроенергії з періодом поставки 1-31 жовтня за ціною 1,017 тис гривень.