RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

24 червня

Всі новини

Диверсифікація договорів і ефективність: Руслан Чайковський розповів про нові пріоритети роботи "Енерго збут транс"

Компанія "Енерго збут транс" здійснила ряд закупівель сумнівної доцільності, після чого в ній змінилося керівництво. Новій команді енергетичної компанії довелося розробити план врегулювання, щоб не допустити кризи на енергоринку, а потім і стратегію подальшої роботи, щоб подібних ситуацій не повторилося.

Про це розповів директор "Енерго збут транс" Руслан Чайковський в інтерв'ю для "Апострофа".

Він розповів про перші кроки на чолі енергетичної компанії.

"Одним з перших моїх завдань було проаналізувати структуру закупівель компанією стосовно довгих контрактів. Компанія на період з березня по вересень 2021 здійснила ряд закупівель у Державній генерації за фіксованими цінами за середньозваженою ціною базового навантаження 1301 грн / МВт. Я не буду давати оцінку даним закупівлям, і можу тільки сказати, що не всі закупівлі були доцільними. Проаналізувавши ціни закупівель і графіки, стало зрозуміло, що в липні місяці необхідно доповнити портфель закупівлею базового навантаження на Українській енергетичній біржі (УЕБ) в першу чергу за рахунок державної генерації за фіксованою ціною", - розповів він.

Руслан Чайковський розповів, яким чином після аудиту його команда виправляла помилки попередників.

"Нам вдалося здійснити закупівлю 70 мегават базового навантаження по ціні 1230 грн / МВт і зменшити середньозважену ціну частини портфеля за фіксованою ціною до 1258 грн / МВт. Це враховуючи закупівлі, які були здійснені, в тому числі, і попереднім менеджментом. Наприклад, базова ціна РСВ в Об'єднаних енергетичних системах України на момент аукціону, коли ми закуповували додатковий обсяг 29 червня, склала 1594 грн за мегават", - зазначив він.

Також глава "Енерго збут транс" поділився даними про те, як енергозбут балансує на ринку електроенергії.

"Наша ключова мета - це диверсифікація портфеля договорів і максимальна ефективність. На сьогоднішній день наш портфель на 60% складається з ціноутворення, прив'язаного до формули (НКРЕКП), і 40% це фіксовані ціни за договорами. Дана концепція дозволяє збалансувати портфель і досягти максимальної ефективності в момент волатильності ринків. Якщо ринок на добу вперед зростає, ми досягаємо економії за рахунок частини портфеля за фіксованою ціною, якщо просідає або на ринку відбуваються маніпуляції, як зараз, отримуємо максимальну вигоду від частини портфеля з формульним ціноутворенням", - розповів Руслан Чайковський.