RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

"Укренерго" могло сприяти екснардепу, який діяв в інтересах Суркісів, на сотні мільйонів гривень - Держаудитслужба

"Укренерго" безрезультатно судилося з членами родини екснардепа Дмитра Крючкова, якого підозрюють у завданні збитків державі в енергетиці на суму понад 346 млн грн в інтересах бізнесменів Ігоря та Григорія Суркісів.

Про це свідчать результати перевірки "Держаудитслужби" (ДАС), пише "Радіо Свобода".

Так, ДАС визнала неефективною роботу "Укренерго" із повернення у свою власність лінії ПЛ 750 кВ "Південноукраїнська АЕС - Ісакча". Це міждержавна лінія електропередачі протяжністю 226 км, що йде до Румунії. Відновлення її роботи важливе - це підвищить надійність електропостачання півдня України та Молдови, збільшить потужність інтерконектора з Румунією, зніме обмеження видачі потужності генерації з ВДЕ в регіоні.

Ще у 2007 році "Укренерго" та угорська компанія "EMFESZ Kft" (до 2009 була під контролем Дмитра Фірташа) з метою відновлення ЛЕП створили Консорціумом "Південна енергетична компанія" ("ПЕК"). Згідно з договором, ЛЕП 750 кВ "Южно-Українська АЕС – Ісакча" була оформлена як вклад у спільну діяльність. Передбачалося, що після запуску лінії сторони отримуватимуть прибуток пропорційно їхньому вкладу у відновлення. Але Консорціум не забезпечив відновлення лінії, а більша частина її була розкрадена на металобрухт.

Через 11 років – у 2018 – "Укренерго" подало позов про розірвання договору та повернення української ділянки ЛЕП компанії і у липні 2019 отримала частково позитивне рішення – ділянку ЛЕП повернули, але у розірванні договору відмовили. Але в подальших розглядах в інших інстанціях суди відмовили "Укренерго" у поверненні майна.

Аудитори ДАС вказують: "суди дійшли до висновку, що НЕК "Укренерго" обрав неналежний спосіб захисту". В акті вказано: "Останні 3 роки НЕК "Укренерго" лише підтверджував правову позицію, сформовану у 2018 році та не намагався створити нові юридичні обставини, які б призвели до ефективного правового захисту державного майна, переданого в управління Товариства та яке не використовується ефективно протягом 22 років". Станом на листопад 2022 суд відмовив "Укренерго" і у проханні повернути ЛЕП у власність, і в проханні розірвати договір про спільну власність. Тобто, договір є діючим - судові позови, розпочаті "Укренерго" у 2018 році, виявилися неефективними.

ДАС, описуючи конфлікт "Укренерго" та Консорціуму "ПЕК", звернула увагу, що у 2021, коли "Укренерго" судилося за повернення ЛЕП, в "Південної енергетичної компанія" змінювалися компанії-засновники, але щоразу серед їх бенефіціарів спливало прізвище дружини Дмитра Крючкова – Крючкової (Клименко) Альони Олександрівни. Згідно з даними Opendatabot, станом на 22 травня 2023 одним із засновників Консорціуму "ПЕК" є швейцарська компанія ЕКСІМ ПАУЕР С.А. У реєстрі швейцарської бізнесплатформи Moneyhouse вказано, що членами правління EXIM POWER SA є Дмитро Крючков, Альона Крючкова та Армандс Бусс.

В акті ревізії аудитори не прокоментували, чому акцентували увагу на особі Альони Крючкової, але у ЗМІ це прізвище часто фігурує в справах топкорупціонерів.