RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Українській компанії з американськими інвестиціями дозволили розвідку уранових родовищ

Компанія «Атомні енергетичні системи України» отримала спеціальні дозволи на геологічне вивчення надр, у тому числі дослідно-промислову розробку уранових руд на чотирьох ділянках у Миколаївській та Дніпропетровській областях.

Дозволи на користування надрами надані Державною службою геології та надр України відповідно до наказу №415 від 5 листопада 2018 року.

Протягом найближчих трьох років компанія має намір інвестувати більше 1 мільярда гривень в рамках реалізації проектів розвідки уранових родовищ.

Компанія «Атомні енергетичні системи України» створена в 2015 році для залучення інвестицій з США у проекти з вивчення і видобутку урану на території України. Серед акціонерів АЕСУ є американська компанія U-Tech Energy.

Метою діяльності АЕСУ є забезпечення ядерної енергетики України природним ураном власного виробництва. Високотехнологічне та екологічно чисте виробництво концентрату природного урану планується за рахунок промислового освоєння уранових родовищ в Україні. На першому етапі компанія буде організувати прискорене освоєння родовищ пісковикового типу. На другому етапі передбачено створення масштабного виробництва на родовищах метасоматичного типу.

АЕСУ націлена на будівництво міні-реакторів нового покоління, які здатні забезпечити новий рівень безпеки експлуатації АЕС. Малі модульні реактори - одне з найпопулярніших напрямків розвитку атомної енергетики і реакторних технологій в світі, і Україна розпочала освоєння цього ринку. Зокрема, влітку 2018 року АЕСУ та Holtec International (США) підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо спільного просування запровадження малих модульних реакторів SMR-160 в Україні. Holtec International є одним зі світових лідерів у розробці малих модульних реакторів.