RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Годують "квоти Фірташа": в ЗМІ розповіли про корупційну схему в Мінекономіки

Мінекономіки в особі Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі в терміновому порядку планує ввести обмеження на імпорт міндобрив в Україну з інших країн. Аграрії почали бити на сполох: квотування фізичних обсягів імпорту зміцнить монополію Group DF Дмитра Фірташа і підвищить ціни на добрива для сільгоспвиробників.

Про це повідомляє видання "Цензор Нет".

Комісія пропонує ввести обмеження строком на 3 роки для азотних, азотно-фосфорних і комплексних трикомпонентних добрив, що імпортуються з ЄС, Білорусі, Узбекистану та інших країн. Обмеження європейського імпорту спровокує подорожчання продукції, її дефіцит, ручне управління ринок і корупцію.

Тарас Качка, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, заявляє, що "втручання в ринок добрив буде мінімальним". Таке рішення захистить національного виробника і збалансує ринок мінеральних добрив. Але Качка не уточнює, наскільки воно дестабілізує роботу 40 тисяч агровиробників.

Свою позицію відомство пояснює зростанням імпорту, який негативно позначається на роботі українських виробників добрив. Однак з початку року в Україні різко зросло виробництво міндобрив. За даними "Інфоіндустрія", випуск всіх основних азотних добрив зріс на 77 - 87%. Така тенденція збереглася і в першому кварталі 2020 року. Зростання обсягів виробництва аміаку склало 67%, добрив - більше 30%. Заводи групи компаній Дмитра Фірташа запустили виробничі ділянки, які простоювали не один рік, і працюють вони рентабельно: їхні конкуренти з Європи, маючи ті ж ціни на газ, везуть в Україну добрива, витрачають на перевезення, імпортні мита (5-6%) і вважають при цьому український ринок дуже вигідним.

Продукція, що випускається заводами Group DF, на внутрішньому ринку дорожче, ніж на експорті. Так, експортна тонна карбаміду на 30% дешевше, ніж в Україні. Іноді різниця досягала 50%. Позбавлені альтернативи фермери переплачували роками. Ситуація змінилася в 2014 році після лібералізації ринку. В Україну зайшли імпортні добрива, конкуренція і адекватне ціноутворення.

Скандальну ініціативу Міжвідомчої комісії прокоментували експерти, але голова комісії та за сумісництвом міністра економіки Ігор Петрашко мовчав. При цьому до Кабміну Петрашко 7 років керував агрохолдингом і розуміє наслідки введення квот. Раніше він заявляв про підтримку аграріїв з боку міністерства, Офісу президента і РНБО, і поставив під удар галузь на догоду монополії. Намагаючись балансувати між ослабленою пандемією аграрною сферою та хімічними монополістами, Мінекономіки крениться в бік останніх, в той же час Фірташ за допомогою домовленостей отримує надприбутки.