RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

"Як глядачі в фан-секторі": Олександр Капука про деструктивну позицію профспілок у протестах гірників на КЗРК

Акція протестів гірників чотирьох шахт ПАТ "Криворізький залізорудний комбінат" (КЗРК, "Кривбасзалізрудком", Кривий Ріг, Дніпропетровська обл) супроводжується низкою скандалів через пасивну позицію профспілок робітників, незнання своїх прав і обов'язків протестуючими і зайву політичну складову, яку підживлюють народні депутати.

Про це заявив виконуючий обов'язки заступника голови правління ПАТ "Кривбасзалізрудком" Олександр Капука в своєму інтерв'ю, опублікованому на сайті "Апостроф",

"Змушений констатувати, що покладену на них Законом функцію профспілки не виконують. Профспілки повинні були б організувати людей, не доводячи ситуацію до незаконного блокування підприємства. Роз'яснити працівникам їх права та порядок дій. Допомогти сформулювати вимоги до керівництва, ініціювати проведення колективних переговорів, підготувати обґрунтовану позицію колективу і очолити переговори... Позиція профспілок на переговорах - позиція глядача в фан-секторі на футбольному матчі. Конструктивних дій вони не роблять. Навпаки, деякі профспілкові діячі спокійно і з азартом дивляться, як його члени профспілки, почасти через незнання, порушують закон і наражають себе на небезпеку. Професійні дії профспілкових лідерів могли б запобігти такому сценарію. Для цього існує законна процедура, що дозволяє вирішити ці питання", - підкреслив Олександр Капука.

Також він висловився про публічні виступи голови Незалежної профспілки гірників України і Конфедерації вільних профспілок України Михайла Волинця щодо блокування підприємства. Народний депутат раніше виступав на стороні протестуючих, називаючи їх дії обґрунтованими.

"Михайло Волинець є і політиком, і профспілковим лідером. На КЗРК ми політикою не займаємося... Менеджмент компанії повинен законним способом забезпечити ринковий рівень зарплати працівникам, щоб створити підприємству передумови для успішної конкуренції. Цим ми і займаємося. Адміністрація не допускала порушень, які могли б привести до протестів. Принаймні, мені про такі невідомо. Якщо Михайло Волинець у своєму розпорядженні має інші відомості, то правління було б йому вдячне за інформацію. А як профспілковий лідер Михайло Волинець міг би допомогти в ході безпосередньої участі в переговорах на боці протестувальників, роз'яснюючи їм протиправність зайнятої ними позиції. Адже будь-яким держорганом буде зафіксовано порушення ст. 42 Гірничого закону України, що забороняє проводити страйки в підземних виробках, порушення протестуючими встановленої законодавством процедури проведення страйку. Це спричинило і спричинить за собою серйозні наслідки для підприємства", - зазначив він.

Також він попередив про юридичні наслідки, які очікують учасників протесту в разі, якщо вони не приймуть більш конструктивну позицію.

"Юристи вважають, що в сукупності з наслідками це - кримінальний злочин. З відповідною заявою ми звернулися в поліцію. Зараз в правоохоронних органах йде процес обробки звернення, розпочато слідчі дії. Оцінку того, що відбувається і наслідків зможе дати тільки суд", - підкреслив в.о. заступник голови правління ПАТ "Кривбасзалізрудком".