RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Українські кораблі залишаться без ракет "Нептун": військовий експерт назвала причину

Нині український військово-морський флот розвивається, переважно, за рахунок імпорту з Великобританії і Туреччини. Але при цьому в Україні є власне кораблебудування і підприємства, які розробляють різні типи озброєнь. Одним із таких є ракетна система "Нептун". Її берегова версія вже стоїть на бойовому чергуванні. Водночас про корабельний варіант "Нептуна" лише розмовляють, але майже нічого не роблять.

Директор приватної науково-виробничої корпорації "Клівер", голова Військово-морського підкластера, що організаційно входить до громадського союзу "Морський кластер України" та об'єднує півтора десятки приватних та державних підприємств Оксана Врублевська розповіла про головні проблеми переозброєння українського військово-морського флоту, а також пояснила, чому українські кораблі можуть так і не отримати в доступному для огляду майбутньому ракету "Нептун".

"Якщо говорити про проект турецьких корветів класу Ada, то Україна може запропонувати силові установки виробництва "Зоря-Машпроект". Крім того, наші підприємства можуть запропонувати акустичні станції та підводне озброєння у вигляді торпедних систем. Також ми зможемо забезпечити корвети радіолокаційними станціями та системами комунікації. А найголовніше - ракетна система "Нептун". Поки гірко спостерігати за розвитком проекту "Нептун", адже немає замовлення - немає прогресу. У нас, на жаль, простежується алгоритм, коли замовник - Міністерство оборони хоче, щоб продукція з'являлася в потрібний момент "Якщо ми збираємося отримати турецькі корвети через 4 роки, то настав час замовляти корабельну версію "Нептуна", тому що в Україні існує тільки берегова версія", - пояснила Врублевська.

Детальніше читайте у матеріалі порталу "Апостроф": "Гірко спостерігати за проектом "Нептун", немає замовлення – немає прогресу – Оксана Врублевська".