RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Посилення корупції і удар по реформам: Олексій Кудрявцев розкритикував нові ініціативи у будівельній галузі

Представники уряду, відповідальні за реформу будівельної галузі, пропонують фактично відкотити вже впроваджені зміни, що призведе до посилення корупції.

Про це написав у Facebook колишній голова Державної архітектурно-будівельної інспекції Олексій Кудрявцев.

"За 10 місяців урядові горе-реформатори не зробили основного: не узгодили законодавчі ініціативи. ДАБІ (яку збиралися розформувати) монопольно зосередила в центральному апараті у Києві видачу документів дозвільного характеру на всі об’єкти в України. Жоден дозвіл не видається без корупційної складової. Дозволи видаються на об’єкти, що зводяться з порушенням містобудівної документації та норм, а потім безпроблемно приймаються в експлуатацію. Контроль в будівництві, в тому числі, й для сільських, селищних та міських органів держархбудконтролю, було просто припинено. Наслідки передбачити легко: погіршення якості новобудов, будівельні скандали. І тяжкий удар по реформі децентралізації, адже місцеві органи не зможуть здійснювати контроль над будівництвом", - зазначив він.

Також він розповів про плани реформ у будівельній галузі та вказав на ризики. На його думку, подальші ініціативи лише поглиблюють кризу, а деякі з них є неконституційними.

"На попелищі проваленої реформи чиновники намагаються побудувати картковий будиночок: мовляв, давайте ліквідуємо створені у березні 2020 ДІМ та Держсервісбуду (орган з техрегулювання вже ліквідований). І утворимо один центральний орган виконавчої влади на їх заміну. Причому порівняно з ДАБІ, яка була центральним органом, уряд вирішив додати сумнівну новацію -створення інституту "приватного" контролю в будівництві. Але практика показує: хто платить, той і замовляє музику. Архітектори проектують, що забажає замовник, експертиза не помічає порушень у документації, авторський та технічний нагляд часто здійснюються формально.. І якщо "приватний контроль" буде закріплений у законодавстві, великі девелопери негайно відкрито обзаведуться кишеньковими "приватними" інспекціями. Відповідно до ст. 42 Конституції, держава захищає права споживачів, здійснює контроль за якістю і безпечністю продукції та усіх видів послуг і робіт. Тому є ризики визнання неконституційним запровадження "приватного" контролю, а це лише поглибить кризу… Ще одна ідея: здійснення реєстраційних та дозвільних функцій пропонується передати нотаріусам... Це може призвести до будівництва там, де будівництво здійснюватись апріорі не може", - пояснив Кудрявцев.

Також Олексій Кудрявцев попередив про посилення корупції у будівництві внаслідок впровадження такого роду ініціатив.

"За 10 місяців число органів мінялося: один, три, два, тепер буде знову один. Але одне залишалося незмінним – послідовне зростання корупції в архітектурно-будівельному контролі. І що буде за наступні півроку, які необхідні для розроблення урядом та прийняття змін та підзаконних нормативно-правових актів? Відповідь, на жаль, очевидна -крастимуть ще більше. І це призведе до повної втрати державою контролю за містобудівною ситуацією", - дав прогноз екс-голова ДАБІ.