RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

Вкладники банку "Аркада" отримають житло: на брифінгу в НБУ назвали терміни і механізми фінансування добудови ЖК

7 квітня в Національному банку пройшов брифінг за участю керівників кількох державних відомств, на якому обговорювалися конкретні кроки щодо вирішення болючої для тисяч українців проблеми - добудови столичних житлових комплексів "Еврика", "Патріотика" і "Патріотика на озерах", що залишилися недобудованими після банкрутства банку "Аркада".

У брифінгу взяли участь голова НБУ Кирило Шевченко, глава КМДА Віталій Кличко, керівник СБУ Іван Баканов, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, директор-розпорядник ФГВФО Світлана Рекрут, перший заступник міністра розвитку громад і територій Василь Лозинський.

"Як ми і обіцяли, ми розробили і пропонуємо реальний алгоритм завершення будівництва об'єктів "Аркади"... Ми розробили дорожню карту, яка викладена у відповідному Меморандумі. Це план, який дозволить людям нарешті отримати своє житло", - заявив Віталій Кличко.

Глава КМДА зазначив, що Меморандум обговорювався і розроблявся тривалий час, і на сьогоднішній день підписаний усіма зацікавленими сторонами - як профільними відомствами, так і забудовником та представниками інвесторів. За його словами, визначено забудовника житлових комплексів - ним буде ТОВ "Столиця Груп". Кличко також пояснив механізми залучення фінансування на добудову ЖК.

"Згідно з меморандумом, добудовувати комплекси "Еврика", "Патріотика" і "Патріотика на озерах" буде ТОВ "Столиця-Груп". Фінансуватися добудова буде з дебіторської заборгованості фонду фінансування будівництва групи компаній "Аркада", тих коштів, які є на рахунках "Аркади", за рахунок продажу нереалізованих квартир і нежитлових приміщень комплексів. Участь у фінансуванні візьмуть інвестори, які купували житло в розстрочку і не встигли виплатити повну вартість житла. Також фінансування буде здійснюватися і за рахунок коштів, які вдасться залучити з держбюджету, в тому числі і за рахунок кредитів під державні гарантії", - сказав він.

Кличко додав, що на добудову ЖК "Еврика", "Патріотика" і "Патріотика на озерах" буде потрібно від 3 до 5 років залежно від стадії готовності об'єктів. Для об'єктів, які знаходяться практично на стадії готовності, термін, за його словами, може виявитися менше.

Василь Лозинський зазначив, що питання добудови ЖК банку "Аркада" перебуває на особливому контролі у керівництва. За його словами, Міністерство розвитку громад і територій докладе всіх зусиль, щоб процес узгодження питань добудови завершився якнайшвидше.

"Від нас то буде координація дій ДАБІ, для того, щоб наш забудовник, якому ми вдячні, за те, що він взявся допомогти у вирішенні цих непростих питань, зміг якісно і ефективно отримати всі дозвільні документи", - сказав перший заступник міністра.

Допомогти вкладникам в ЖК "Еврика", "Патріотика" і "Патріотика на озерах" висловила готовність відома успішними проектами девелоперська компанія Stolitsa Group, і її співзасновник Влада Молчанова. Саме завдяки її зусиллям Меморандум про добудову зазначених ЖК отримав реальних рис, і був в результаті підписаний усіма зацікавленими сторонами.