RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Deepfake і масові витоки: В ESET розповіли про актуальні кіберзагрози в 2020 році

Міжнародний розробник антивірусного програмного забезпечення - компанія ESET представила основні тенденції розвитку кіберзагроз в наступному році.

Про це повідомляє УНІАН.

"Компанія ESET - лідер в області інформаційної безпеки - традиційно представляє щорічний прогноз розвитку кіберзагроз на найближчі 12 місяців. У 2020 році межа між фейк і правдою буде ставати більш розмитою завдяки використанню нових технологій, а численні смарт-будинки і розумні міста можуть зіткнутися з низкою проблем кібербезпеки", - повідомляється на сайті ESET.

Зловмисники продовжать викрадати і використовувати особисті дані інтернет-користувачів в своїх цілях, а також зламувати мережі приватних компаній і урядових структур. Особливо актуальною ця проблема постане в контексті майбутніх виборчих процесів.

"Масові витоки даних, спроби злому комп'ютерних мереж компаній і урядових установ відбуваються регулярно, тому технології та процеси голосування теж можуть стати цілями подібних атак", - відзначають фахівці.

Іншою поширеною проблемою стане використання кіберзлочинцями технологій машинного навчання. Особливу увагу слід приділити поширенню підроблених відео на основі технології deepfake, яка дозволяє створювати реалістичні ролики за допомогою накладання потрібних слів на вже існуюче відео або навпаки. Ця технологія може активно використовуватися для компрометації, наприклад, публічних осіб. Як попереджають фахівці ESET, користувачам необхідно ставитися скептично навіть до реалістичних відео і будь-який інший інформації. Фахівці повідомляють, що в 2020 році перевага перед конкурентами будуть мати компанії, які будуть приділяти більше уваги захисту конфіденційних даних своїх клієнтів.

"Через інциденти, пов'язані з витоками даних, недовіра до компаній, які працюють з даними користувачів, зростає. Тому для поліпшення ситуації цим підприємствам і організаціям необхідно переглянути підхід до розробки продуктів і послуг з урахуванням проблем безпеки та конфіденційності даних своїх клієнтів", - відзначають в ESET.

Ще однією тенденцією 2020 року стане збільшення кількості загроз для розумних міст і будинків. Зараз більше 80% новобудов в Україні містять елементи інтернету речей, але значна частина пристроїв не мають надійних протоколів аутентифікації або не захищені.

"Те, що системи розумних будинків і міст не використовуються для перегляду сторінок в Інтернеті або електронної пошти, не означає, що вони не можуть бути атаковані шкідливим ПЗ. Кіберзлочинці можуть використовувати ці системи для прихованого майнінгу криптовалюти або отримувати над ними контроль з вимогою викупу", - розповідають фахівці ESET.

За даними ESET, в Україні щодня фіксується близько 300 тисяч нових кіберзагроз для інформаційної безпеки. Знайти хакерів-зловмисників вкрай складно, компаніям залишається лише проводити часті моніторинги на предмет виявлення кіберзагроз з метою їх блокування. Компанія ESET - провідний розробник рішень в області комп'ютерної безпеки і експерт в сфері IТ-безпеки. Компанія була заснована в 1992 році в Словаччині і представлена більш, ніж в 180 країнах світу.