RU  UA  EN

Субота, 5 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.85
Бізнес

Новини

5 жовтня

4 жовтня

Всі новини

Дія City створить умови для створення IT-продуктів, стартапів і міжнародного центру талантів в Україні - Денис Алейніков

Міністерство цифрової трансформації України під керівництвом Михайла Федоріва, ініціювало запуск проекту Дія City. Проект представляет собою спеціальний правовий режим для IT-гравців з усього світу, створює умови для створення IT-продуктів, стартапів і міжнародного центру талантів в Україні.

Таку думку висловив Денис Алейніков, legal lead Дія Сity, радник міністра цифрової трансформації України, в колонці на "НВ.Бізнес".

"Орієнтація на створення власного продукту, стартапів і міжнародного центру вільного таланту. Саме таким Міністерство цифрової трансформації бачить майбутнє українського IT. Щоб це майбутнє стало реальністю і створюється Дія City. Керує проектом безпосередньо заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняків. З юридичної точки зору, Дія City - це діючий по всій країні спеціальний правовий режим для IT-гравців з усього світу. З практичної точки зору - інструмент цифрової трансформації економіки України та новий драйвер зростання економіки. Перша мета - створити на базі країни міжнародний технологічний хаб світового значення - магніт для талантів з різних країн, міжнародний центр знань і компетенцій. Друга - побудова в результаті міжнародного співробітництва нової економіки України - економіки знань. Маленький міжнародний стартап, резидент Дія City, завтра може стати великою технологічною компанією. Десяток подібних компаній створять кістяк і основу нової цифрової економіки. Важливо створити умови, щоб стартапи структурувалися в Україні, а не на Кіпрі, а технологічні компанії, що виросли з них, не переносили свої штаб-квартири в закордонні юрисдикції, боячись дій окремих держструктур", - зазначив Алейніков.

В рамках розвитку IT-індустрії необхідно робити ставку не тільки на експортні ринки, але і залишати всередині України перспективні стартапи.

"Ми вважаємо, що Україна має потенціал не тільки працювати на експорт, а й створювати гідний продукт всередині країни. Набагато цікавіше, щоб видатні стартапи, виростаючи, залишалися в Україні, піднімали тут раунди, залучали стратегів, перетворювалися в технологічні компанії, що трансформують національну економіку. Вони ж можуть забезпечити валютний експорт, продаючи не людино-години, а монетизуючи програмний продукт через ліцензії, передплати, рекламу і т.п. - саме на цьому робляться оберти на світовому IT-ринку. Але для цього спочатку потрібно зробити так, щоб українські IT-компанії не боялися тримати IP в Україні. Цю проблему ми пропонуємо вирішити нашим блоком змін до КПК зробивши компанію резидента Дія City і менеджмент компанії спеціальним суб'єктом у кримінальному процесі. Це дасть можливість українському IT-ринку активно розвиватися і максимально розкрити бізнес-потенціал країни", - вважає Алейніков.