RU  UA  EN

Пʼятниця, 21 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.18
НБУ:USD  40.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 червня

20 червня

Всі новини

"Фантомне ембарго" 1500 російських вагонів чекають ввезення на територію України - Омелян

Україна відкриває свій ринок для товарів з Росії. Незважаючи на те, що ще 25 листопада 2020 Кабмін прийняв рішення продовжити ембарго до 31 грудня 2021, прем'єр Денис Шмигаль документ не підписав, він не опублікований, а значить не вступив в силу.

Про це в Facebook написав екс-міністр інфраструктури Володимир Омелян.

"Сьогодні, за 8 днів до Нового року, постанова про внесення змін і продовження дії ембарго до 31 грудня 2021 не підписана прем'єром, не опублікована, а значить не вступила в силу. Таким чином, формально, з 1 січня 2021 Україна свідомо відкриває свій ринок для товарів, що походять з Російської Федерації", - написав екс-міністр.

За його словами, на кордоні України зосереджено 1500 вантажних залізничних вагонів, зареєстрованих раніше резидентами РФ: "Вони готуються до в'їзду на територію України з 00 години 1 січня 2021. І це тільки та кількість, яку вдалося відстежити і про яку можна говорити відкрито і з підтвердженням", - зазначив Омелян.

"Фактично кількість російського металобрухту, яка буде ввезена на митну територію України з 1 січня 2021 - буде набагато більшою. І це тільки один випадок на прикладі лише однієї галузі, до чого призводить бездіяльність і спроби створити "вікно можливостей" шляхом небажання продовження ембарго на ввезення російських товарів на територію України", - додав він.

За словами екс-міністра, вагони це лише верхівка айсберга: "Скасування ембарго стосуватиметься всіх без винятку галузей економіки України - від хімпромисловості до фармацевтики. Крім морального фактора, стану "ні війни, ні миру" - негативні наслідки скасування ембарго в кількісному вираженні в вигляді збитків для українського бізнесу, інвесторів, виробників важко навіть спрогнозувати", - підкреслив він.

На думку Омеляна, продовження ембарго - питання нацбезпеки, захисту громадян, виробників: "Спроби на рівні Кабінету міністрів відкрити ринок для російських товарів - свідома робота на РФ. Закликаю прем'єра Дениса Шмигаля, міністра інфраструктури Владислава Криклія забезпечити термінове підписання і оприлюднення рішення про внесення змін до Постанови №1147 від 30 грудня 2015 і продовження в чинній редакції дії ембарго на ввезення товарів з РФ", - написав він.

"Ситуація зі спробою відкриття українського ринку для російських товарів, яка створена штучно і загрожує нацбезпеці України, має бути терміново взята на особливий контроль РНБО і Комітетом ВРУ з питань нацбезпеки. Дії посадових осіб, причетних до спроб непродовження ембарго, повинні бути перевірені органами НАБУ", - підсумував екс-міністр.

Раніше вагонобудівні та логістичні компанії заявляли, що непродовження ембарго на ввезення вживаних вагонів з РФ поставить галузь на межу виживання. Компанії вимагали від уряду і "Укрзалізниці" надати план списання старих вагонів і закупівлі нового рухомого складу.