RU  UA

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Київ і Москва зійшлися на думці щодо Сбербанку - експерт

Україна не може дозволити "дочці" Сбербанку Росії просто збанкрутувати.

Про це пише старший науковий співробітник Інституту державного управління Девід Кларк, спеціально для Financial Times.

Він вважає, що, можливо, самим коректним стане рішення, в якому банк пройде процедуру "керованого виходу", в рамках якого Сбербанк припинить свою діяльність в Україні шляхом повернення депозитів, очищення свого балансу і повернення банківської ліцензії.

Кларк також нагадує, що на частку української "дочки" Сбербанку, яка є власністю центробанку Росії і знаходиться під санкціями США і ЄС з 2014 року, припадає 3,4% внутрішнього банківського ринку, однак після звинувачень в пособництві агресії Росії на Донбасі банк не зміг нормально працювати.

"Тепер же вперше за довгі роки Київ і Москва зійшлися на думці, що банк повинен припинити роботу в Україні", - відзначає експерт.

На думку Кларка, однією з проблем є пакет санкцій Заходу, який забороняє будь-яку угоду, пов'язану з акціями або заборгованістю понад 30 днів, видану знаходиться під санкціями організації з 2014 року.

"Оскільки Сбурбанк України продовжував випускати акції після цієї дати, його акції не можуть бути юридично продані. Навіть зміна закону про скасування акцій, випущених з моменту початку конфлікту, буде вважатися порушенням санкцій оскільки правила казначейства США прямо забороняють будь-які заходи, спрямовані на обхід санкцій, тому Національний банк України не бажає йти по цьому маршруту ", - пише він.

Експерт зазначає, що варіант "просто дозволити Сбербанку України збанкрутувати" не підходить для НБУ.

"Банкрутство може посилити проблему неліквідних кредитів, якщо боржники вирішать, що інші банки також схильні до ризику. Націоналізація також неприваблива для уряду, яке вже було змушене взяти на себе велику кількість проблемних банків і в даний час володіє більш ніж половиною всіх банківських активів; пріоритетом уряду є скорочення державних зобов'язань і стимулювання нових інвестицій шляхом створення більш конкурентоспроможного внутрішнього ринку фінансових послуг. Тому Нацбанк х чет якомога швидше повернути банки, що належать приватному сектору, а не купувати нові", - стверджує старший науковий співробітник Інституту державного управління.

Однак в цьому питанні, на думку експерта, перешкодою є відсутність політичної волі - Сбурбанк в Україні має завидний портфель активів і кредитів, які українські еліти хочуть роздобути.

"Дипломатія Заходу за останні роки була спрямована на те, щоб покарати Росію і дозволити Україні відновитися, і до сих пір працювала досить ефективно. Тепер її завдання полягає в тому, щоб спонукати українських лідерів діяти в інтересах національної економіки, будь це збільшення темпів реформ або усунення виникаючих ризиків для фінансової системи, тому яке б рішення не приймалося щодо Ощадбанку України, воно повинно бути направлено на оздоровлення банківського сектора і проходження списку санкцій курсу ", - цитує експерта FT.