RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

За взяті у МВФ кредити доведеться розплачуватися простим українцям - "Батьківщина"

За кредити МВФ, які були отримані за останні роки, довго доведеться розплачуватися простим українцям.

Про це зазначив народний депутат від «Батьківщини» Сергій Євтушок, коментуючи оприлюднений Меморандум про економічну і фінансову політику за програмою stand-by між Україною та МВФ, який передбачає ще два етапи підвищення ціни на газ для населення.

Так, з 1 травня 2019 року блакитне паливо зросте на 15%, а наступне підвищення – з 1 січня 2020 року.

«Уряд бере кредити МВФ і підвищує ціну на газ, щоб повертати свої борги! Борги урядів Порошенка після Революції Гідності. Брати нові кредити для погашення старих, за які люди змушені будуть розраховуватись двічі, – хибний шлях. Сьогодні завищеними цінами на газ, а завтра з цих же людей стягнуть кошти на обслуговування боргу. Подорожчання газу вбиває країну, вбиває доходи і надії людей, які вже не можуть оплатити комунальні послуги, мерзнуть у своїх квартирах, випрошують субсидії», – обурився політик.

Євтушок переконаний, підвищення тарифів – це не умова МВФ для отримання наступного траншу, а результат поганих дипломатичних здібностей української влади.

«Згідно з Конституцією, надра належать народу України. Люди повинні купувати газ внутрішнього видобутку за справедливою ціною. Щодо співпраці з МВФ, то збалансовувати держбюджет треба не підвищенням ціни на газ, а іншими, більш дієвими, фінансовими інструментами. Зокрема, детінізація, деофшоризація», – вважає депутат від «Батьківщини».

Він переконаний, нова влада зможе започаткувати співпрацю з міжнародними кредиторами на умовах, вигідних для держави, а не купки корупційних високопосадовців.

«Новий президент думатиме про те, як підняти рівень економіки, як покращити життя людей. Адже зараз, за даними МВФ, український рівень ВВП на душу населення – найнижчий в країнах Європи. Треба добитися такого розвитку, щоб Україна сама могла кредитувати і позбавилась практики постійних запозичень. Але першим рішенням нового президента стане зниження удвічі ціни на газ для населення», – наголосив нардеп.