RU  UA

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Національний план скорочення викидів в атмосферу: депутат розповів про відсутність фінансів

В Україні відсутній чіткий державний план і механізми фінансування для реалізації Національні плану скорочення викидів в атмосферу.

Про це повідомляє інформагентство УНІАН, посилаючись на слова народного депутата Сергія Сажко.

Також нардеп підкреслив, що така ситуація з Нацпланом матиме негативні наслідки для країни.

"Не існує розроблених механізмів і чіткого державного плану, як профінансувати вимоги визначені в Нацплані. Це загрожує країні або зупинками діяльності енергопідприємств, зниженням виробництва електричної енергії та розбалансуванням всієї енергосистеми, в Україні, або невиконанням міжнародних зобов'язань", - заявив Сажко.

Депутат навів приклад європейських країн, досвід яких свідчить про необхідність залучення держави до невідкладної проблеми скорочення викидів SО2, Nox і пилу, і створення дієвих спецмеханізмів забезпечення фінансування таких проектів.

"В таких країнах ЄС, як Польща, Угорщина, Чехія, Румунія та Німеччина, державні та приватні компанії отримували фінансову підтримку для проектів зі зменшення викидів забруднюючих речовин, які потребували величезних капіталовкладень в екологічні заходи", - заявив народний обранець.

Крім цього Сажко підкреслив, що в Європі форми держпідтримки протягом минулих 20 років мали різні форми: пряме фінансування екологічних проектів, що субсидують кредити, державні та банківські гарантії, податкове стимулювання, повернення екологічного податку, тощо. На думку депутата, зараз найважливіше сьогодні - забезпечити державну підтримку у вирішенні проблем, які заважають реалізації заходів Національного плану.

Якщо сітуація з Нацпланом не зміниться, Сажко прогнозує невідворотні наслідки у функціонуванні стратегічних промислових галузей країни і невиконання міжнародних зобов'язань щодо зниження обсягів викидів в атмосферу.

"Особисто я вважаю, що процес розробки таких механізмів залучення фінансування в проекти зі зниження обсягів викидів в атмосферу повинен очолювати безпосередньо Кабінет Міністрів України", - заявив він.

Нагадаємо, 13 червня 2018 року розпорядженням Кабінету Міністрів України №428-р затверджено План заходів на 2018 рік щодо впровадження Національного плану скорочення викидів від великих спалюють установок (НПСВ), розрахованого на 16 років. Головна мета НПСВ - своєчасне виконання поточних зобов'язань України перед ЄС як члена Енергетичного Співтовариства щодо скорочення шкідливих викидів в атмосферу (So2, Nox і пилу). Документ зобов'язує державу провести модернізацію обладнання великих спалюють установок майже всіх електрогенеруючих підприємств в Україні. Експерти оцінюють вартість реалізації проектів по екомодернізаціі до 2033 року біля 6,5 млрд. євро.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Економіка та фінанси
Теги: