RU  UA

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Реприватизація великих підприємств дасть негативний ефект для держави - економіст

Спроби повернути в державну власність компанії, які були колись продані на публічних торгах, істотно зашкодять економіці.

Про це заявив економічний експерт Тарас Семенюк, передають "Українські новини".

"І з економічної, і з політичної точки зору реприватизації великих підприємств, які зі зміною власника успішно працюють - затія шкідлива. Якщо хтось від неї і виграє, то точно не держава", - підкреслює він.

Він зазначає, що, згідно із законом про приватизацію, держава повинна буде повернути нинішнім власникам підприємств сплачені суми.

"Скажімо, у випадку з "Укртелекомом" це ... 10,5 млрд грн, а за "Криворіжсталь" в свій час було сплачено 24,2 млрд грн", - нагадує аналітик.

У держави таких грошей немає - як і ресурсу на подальший розвиток націоналізованих підприємств. Відповідно - навантаження ляже на платників податків. Адже понад 80 відсотків усіх надходжень до державної скарбниці становлять саме податки, констатує Семенюк.

"Додаткових джерел надходжень на горизонті не спостерігається. Особливо, якщо врахувати той факт, що плани нової приватизації, в разі запуску процесів повернення підприємств державі, швидше за все знову проваляться. Який інвестор при здоровому глузді понесе гроші в країну, де тобі спочатку щось продадуть, а потім, як налагодиш справи, - заберуть назад? І нам не бачити тих же 5 млрд грн від самої приватизації, а тим більше - 50 млрд доларів прямих іноземних інвестицій", - прогнозує автор блогу.

Разом з тим два державні банки - "Ощад" і "Укрексім" - які ще в 2011 році купували облігації, емітовані акціонером "Укртелекому" (коли останній належав австрійської компанії EPIС), а зараз намагаються врегулювати ці борги - навряд чи зможуть розраховувати на реструктуризацію . Повернути "Укртелеком" державі - значить, по суті, обнулити ситуацію. "Результат: всюди маємо одні збитки", - застерігає Тарас Семенюк.

За інформацією ЗМІ, приватизація "Криворіжсталі" в 2015 і "Укртелекому" в 2011 є показовими кейсами з роздержавлення підприємств-гігантів, приклад яких слід брати до уваги при підготовці широкомасштабної приватизації, яку планує уряд наступного року.