RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Інфляція, зростання цін і безробіття: в Україні назвали цифри і дали тривожний прогноз

Спроби Національного банку України штучним чином знизити рівень інфляції в країні за допомогою жорсткої монетарної політики привели до ряду вкрай негативних наслідків для економіки.

Про це у себе в Facebook повідомив голова Наглядової ради Національного банку України Богдан Данилишин.

Так, за його словами, в Україні почало падати промислове виробництво, зростає рівень дефіциту зовнішньої торгівлі і безробіття.

"У низькій інфляції минулого року є зворотна сторона. Негативна. Шість місяців поспіль падає промислове виробництво, причому в листопаді промвиробництво впало на 7,5% до листопада 2018 року. Ціни виробників за 11 місяців знизились на 4%, в т.ч. у добувній промисловості - на 19,8%, у переробній промисловості - на 4,9%. Промислова дефляція може стати тригером подальшого падіння промвиробництва. Знижується відношення кредитів реальному сектору економіки до ВВП, воно ставить 21% (у 2018 році - 24%). Дефіцит зовнішньої торгівля за 10 місяців 2019 року склав 9,95 млрд дол. Безробіття в листопаді зросло на 11,4% в порівнянні з жовтнем", - заявив керівник наглядової ради регулятора.

За словами Данилішина, ситуація, що склалася, через яку підприємства будуть змушені незабаром зупиняти виробництво і звільняти співробітників, а Україна ризикує втратити гроші через приплив спекулянтів на ринок ОВДП, є "бомбою уповільненої дії" в цілому для економіки країни.

Як повідомляв "Апостроф", раніше економісти заявили, що зміцнення гривні призвело до того, що в промисловості України назріває криза - через різницю в курсі валют підприємства недоотримують запланований прибуток.