RU  UA

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85

Новини

27 вересня

26 вересня

25 вересня

24 вересня

23 вересня

20 вересня

19 вересня

Всі новини

У ДПС "не бачать" проблеми: журналісти розповіли про діяльність конвертаційних центрів в Україні

Місячний оборот конвертаційних центрів в Україні перевищує 25 млрд гривень, причому керівництво Державної податкової служби України може знати про ситуацію.

Про це повідомляється в телеграм-каналі "Дон Кіхот", присвяченому наповненню бюджету України, передає видання "Голос".

У каналі опублікований список з понад 500 фірм, які нібито проводять фіктивні господарські операції на вказану суму і генерують "лівий" податковий кредит з ПДВ на продаж в загальній сумі понад 4 млрд гривень. Стверджується, що одна з найбільших роздрібних мереж по реалізації нафтопродуктів в січні придбала у конвертаційних центрів 190 млн грн "лівого" податкового кредиту.

Наводячи приклад недосконалості податкової системи, автори каналу зазначають, що нова постанова Кабінету Міністрів № 1165 про порядок припинення реєстрації податкових накладних так само неефективна, як і постанова № 117, яка діяла раніше.

"Це свідчить, по-перше, про те, що система "дірява"... На тлі істерії в ДПС з приводу необхідності виконання плану надходжень у лютому, коли підприємців "нахилили" на авансування бюджету, а закладену Мінфіном місячну цифру відшкодування ПДВ зрізали на 2 млрд грн, чим, знову ж таки, покарали платників податків, керівництво ДПС не реагує на втрати від діяльності конвертаційних центрів. Не проводять наради, не доводять завдання в регіони, аналітичний департамент мовчить, як зарізаний, система СМКОР імітує роботу. Як можна не помічати лівий оборот, що перевищує 25 млрд грн по місяцю? Відповідь очевидна. Адже сніжний ком невідшкодованого ПДВ і оголені за рахунок авансів наступні податкові періоди - це, швидше за все, буде проблемою наступного уряду та керівництва служби, а гроші від конвертаторів - бонус перед виходом", - пишуть на каналі.

"Дохідна частина бюджету України на 80% складається з податків, тобто саме платники податків є основними донорами держави і саме вони мають право знати хто і як грабує бюджет, недоплачуючи податки, хто порушує конкурентне середовище і як уникає відповідальності" - підсумовує "Дон Кіхот".

Конвертаційні центри - це фірми, що належать злочинним організаціям з корупційними зв'язками серед податківців, які не займаються реальним бізнесом, а проганяють гроші по рахунках і реєструють податкові накладні без фактичної поставки товарів і послуг для переведення в готівку коштів і нарощування фіктивного податкового кредиту. Їхніми клієнтами є ділки тіньової економіки, які ухиляються від сплати податків і платять зарплати в конвертах.

Слід зазначити, що Сергій Верланов був призначений главою ДПС в 2019 році, а до цього був фігурантом низки скандалів у ЗМІ, пов'язаної з підтримкою грального бізнесу.