RU  UA

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

"Підлість": Смолій розлютив міністра Ткаченка

Міністр культури і інформаційної політики України Олександр Ткаченко назвав рішення Якова Смолія подати у відставку з поста глави Нацбанку "підлістю" і заявив, що він мав зробити це раніше.

Про це Ткаченко написав в своєму Telegram-каналі .

"Відставка Смолія невчасна? Звичайно невчасна. Це треба було зробити раніше! Підлість кидати все, коли український Мінфін вийшов на ринок запозичень з новим випуском єврооблігацій обсягом 1,75 млрд дол. Фахівці знають, яка це кропітка і делікатна робота. Звичайно, знав про це і Смолій. Але все одно вирішив підставити країну. Під час стагнації економіки, яку викликала пандемія коронавірусу. У той час, коли, зокрема, культурі вкрай необхідні гроші на підтримку", - обурюється Ткаченко.

За його словами, керівництво НБУ давно навчилося шантажувати своєю "незамінністю" в переговорах з МВФ. Однак, це не так, адже насправді важлива стабільна монетарна політика, а не особа чергового чиновника, який займає посаду голови НБУ.

"Прикриваючись "вимогами" МВФ, керівництво Нацбанку ігнорувало будь-які аргументи, наприклад, щодо зниження облікової ставки, що досягала 16% в той час, коли інфляція не перевищувала 2%. І саме це давало можливість банкам мати двозначну цифру прибутку", - пише Ткаченко.

Також він згадує гру на ринку валют, коли скачки курсу збігалися з датами випуску або погашення запозичень.

"А звичайні підприємства, тим часом, стогнали від надзвичайно високих процентних ставок, які взагалі не відповідали реальному стану речей, зокрема, в монетарній сфері. Про який прибуток, зокрема в креативних індустріях, можна говорити, якщо вони кредитуються під такий відсоток? ", - додав він.

Підводячи підсумок сказаному, міністр написав, що незалежний Нацбанк потрібен, тому що це - фундамент стабільності економіки. І дійсно політика НБУ була жорсткою в монетарному плані і інституційно правильною.

"Але він не повинен бути незалежним від правосуддя, наприклад. Тому варто, зокрема, розібратися з облігаціями, на яких наживалися спекулянти. Стабільність і незалежність центробанку дійсно важливі, але реальні, а не маніпулятивні", - резюмував Ткаченко.

Як повідомляв "Апостроф", раніше екс-міністр фінансів Ігор Уманський висловив думку, що скасування розміщення українських єврооблігацій через відставку глави НБУ Якова Смолія - це підрив національної економічної безпеки України.