RU  UA

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

У Мінфіні розповіли, до якого курсу долара потрібно готуватися українцям

Міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Ігор Петрашко заявив, що він вважає, що посилення курсу бути не повинно.

Про це він розповів в інтерв'ю РБК-Україна.

"Якщо курс зараз 27-28, то він не повинен ходити до 26-25. Експортери не очікують девальвації курсу. Потрібна стабільність і відсутність коливань, щоб у нас не повторилася ситуація минулого року, за це я найбільше переживаю. Курс 23,5 гривень/долар сильно вдарив по аграріям, і по металургам. При курсі 28 грн/долар закупили добрива, засоби захисту, паливо, а потім продали за 23. Хто від цього виграв? " - розповідає він.

На його думку, коливання курсу вивело маржу з продуктивного сектора в непродуктивний. Прибутковість по ОВДП в той час зашкалювала і доходила до 30%, при будь-якому відсутності ризику.

"Як можна було таке допустити? Забрали гроші через курс у промисловців, аграріїв, без будь-якої підстави, які не поповнили резерви, коли могли поповнити", - додає міністр.

Крім цього він вважає, що українці можуть викуповувати валюту. На його думку, в такому б випадку, резерви були б більше і курс був би 27.

"У нас не було б падіння ВВП. Падіння ВВП заклав не уряд Гончарука, я вважаю, а заклав Національний банк нерозумної курсовою політикою і практично вимиванням в 4-му кварталі грошей з реального сектора економіки для перерозподілу на непродуктивні сектори", - розповів він.

"Якщо говорити про один чинник, який би можна було б поміняти в минулому році і який би я змінив, то це ставлення до курсу. Не можна було допускати посилення. Нічого ніхто не виграв. Посилення курсу недоцільне, оскільки у нас країна, яка тільки розвивається ", - доповнив міністр.

Як писав "Апостроф", в середу, 22 липня, Національний банк України встановив офіційний курс гривні до долара США на рівні 27,66 гривень/долар, тобто третій день поспіль гривня слабшає до долара - на цей раз на 30 копійок за порівняно з попереднім показником.