RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Західні аналітики вказали на ознаки відкату реформи банківського сектора в Україні

Реформа банківського сектора України, яка забезпечила незалежність Національного банку і була названа західними аналітиками найуспішнішою в країні, показує ознаки відкату.

Про це йдеться в статті The Medium: "The only successful Ukrainian reform is rolled back".

Автори матеріалу вказують на реакцію Міжнародного валютного фонду, який проаналізувавши ситуацію, відмовився направити до Києва комісію, щоб узгодити надання траншу для підтримки економіки, яка постраждала від падіння ВВП більш ніж на 6%. Криза, на думку авторів матеріалу, "сприяла розриву в бюджеті на 300 млрд грн" (що склало майже 30% бюджету).

При цьому керівництво країни звільнило главу НБУ Якова Смолія, який при відході у відставку заявив, що на нього чинили тиск.

Посаду глави НБУ зайняв Кирило Шевченко. Він пообіцяв зберегти незалежність НБУ, але не зміг цього забезпечити - через два місяці "почали проявлятися ознаки залежності Шевченка від політичних гравців". Як говориться в статті, "факти з минулого можуть зробити Шевченка схильним до впливу".

Як приклад автори наводять участь Кирила Шевченка в діяльності "Терра банк" - нібито він "вивозив великі суми грошей за кордон для себе і партнерів і підробляв протоколи засідань наглядової ради…великі клієнти зняли з рахунків банку понад 100 млн грн, потім Шевченко з дружиною співзасновника Вадима Копилова Мариною Ленінг і декількома клієнтами зняв ще 100 млн". Влітку 2014 року наглядова рада позбавила Шевченко повноважень. Деякі учасники схеми були затримані правоохоронцями.

Шевченка обрали у правління АБ "Укргазбанк", він став главою його правління і як пише видання: "... запустив ще одну схему виведення коштів із залученням кількох осіб з правління "Украгазбанку". Було проведено 40 перекладів на суми від 10 до 14 млн грн на рахунки фізосіб в якості винагороди за послуги, які вони фактично не надавали".

Видання згадує, що при вступі на посаду керівника НБУ Шевченко "забув вказати 100 млн грн активів і понад 3 млн на рахунках швейцарської компанії "Lombard Odier and Co LTD".

Автори статті вважають, що це може стати проблемою для Шевченка, і зміни в НБУ почали це підтверджувати. Йдеться про призначення членом ради НБУ екс-соратника Януковича Василя Горбаля, який навчався з главою ОПУ Андрієм Єрмаком.

"Член правління НБУ Рожкова, яка відповідала за реформу, є першою в черзі на звільнення. Глава Ради НБУ Данилишин, який тиснув на Смолія, вимагаючи від нього друкувати гроші, визначає політику НБУ. Партнери Коломойського виграють суди по "ПриватБанку", - перерахували автори статті.

"Іноземні інвестори це бачать, продають облігації українського уряду і йдуть з ринку, третина з них вже пішла... Незалежність НБУ - вирішальний фактор підтримки стабільності валюти, стимулювання розвитку банківського сектора і підтримки стану економіки. Важливо закріпити цю незалежність в законодавстві і в особистості глави НБУ, забезпечивши відсутність політичного тиску", - відзначили в матеріалі.