RU  UA

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Як нараховують пенсії українцям, які працюють за кордоном: детальне роз'яснення

Українцям, які працюють в ряді країн за кордоном, нараховується страховий стаж, тому вони можуть розраховувати на пенсію в Україні.

"Апостроф" розповідає про те, як заробітчанам отримати пенсію в Україні.

Зокрема Україна має домовленості з деякими країнами, згідно з якими тим українцям, які працюють там, зараховується страховий стаж. Це - Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Росія, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан, Угорщина, Молдова, Грузія, Азербайджан, Монголія і Румунія. При цьому, на розмір пенсії в Україні буде впливати розмір зарплати, яку заробітчани отримували в цих країнах.

Крім того, Україна уклала договори за пропорційним принципом з 9 країнами Європи: Болгарією, Естонією, Латвією, Литвою, Іспанією, Чехією, Словаччиною, Португалією та Польщею.

За пропорційним принципом - це, коли кожна сторона виплачує пропорційно за відпрацьований на її території час. Наприклад, якщо українка пропрацювала 10 років в Польщі і 18 в Україні, то частину пенсії вона буде отримувати від України, а частину - від Польщі.

Для отримання пенсії українцям, які працювали в країнах з територіальним принципом угод, потрібно звернутися тільки в ПФУ. Необхідно надати паспорт, копію паспорта, ідентифікаційний код, документи, довідки з місць роботи в Україні і за кордоном, іноземний номер соціального страхування.

Тим, хто працював в країні з пропорційним принципом угод, потрібно звертатися до органу соціального страхування також безпосередньо в тій країні.

При цьому, в більшості країн, з якими Україна має договір про зарахування стажу, пенсії вищі. Тому розмір виплат в результаті буде більшим.

Як повідомляв "Апостроф", в 2020 році обсяг приватних грошових переказів в Україну з інших країн склав 12,121 млрд доларів. В минулому році заробітчани переказали в Україну рекордну суму.