RU  UA

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Україна може залучити 100 млрд доларів на 10 років - Олег Бахматюк

Акціонер агрохолдингу "Укрлендфармінг" Олег Бахматюк розповів, як Україна може залучити 100 млрд під гарантії поставок на азійські ринки.

Про це повідомляє Деловая столица со ссылкой на интервью бизнесмена "Интерфакс-Украина".

Він вважає, що Україна опинилася в тренді, який може використати: "Україна в аграрному тренді, бачимо, як зростала ціна на залізну руду. Світ поміняється в наступні 3-5 років, у тому числі через пандемію".

Бізнесмен розповів, що міняються комунікації, створюються нові центри: "Величезна спільнота створена Китаєм, Сінгапуром, Кореєю, Японією. Там близько 12-16 країн, де проживає майже 30% населення світу і стільки ж світової економіки. Другий фактор - величезна кількість грошей. Байден дав програму на $1,9 трлн, і ще фактично затверджені $3 трлн. Це 20% від ВВП США і 5% світового ВВП влито в одну з економік. Якщо товару і послуг у світі стало менше, бо ВВП багатьох країн впав, а грошей більше, це веде до знецінення грошей. Буде світова інфляція. Я знаходжусь в Швейцарії, Австрії. Тут йдуть величезні вливання для підтримки протекціонізму можливостей: зарплати, оренди, доходи. Без продукції йде накоплення грошей. Є надлишок ресурсу, його потрібно розмістити. 50% споживання пішло на фінсектор, бо реальний сектор завжди потребує часу та розподілу коштів. Щоб за $100 млн побудувати 5 елеваторів потрібно 3 місяці вивчати матеріали. А тут вийшов на екран і забив у табличку", - говорить бізнесмен.

"Що позачергово зростає? Те, що споживаєш безпосередньо. В тренді продукти харчування: зерно, олійні… Буде рости нафта, руда, метали. Україна зараз в тренді. Наступні 3 роки Україні не потрібна буде зовнішня допомога. Україна, на жаль, була сировинною державою, експортувала навіть людей на роботу. Світ каже, що буде протекціонізм. Якщо подивитись програму США на $3 трлн, то половина йде на інфраструктурні проекти, а половина - "роздача слонів": стимуляція попиту та згладжування соціальних негативів. В України таких можливостей немає, але є сировинна можливість. Чому йде попит на кукурудзу? Був прогноз, що Китай закупить 12 млн тонн, потім - 24, зараз - 32. Китай буде купувати допоки буде можливість. Торгівельне сальдо для Китаю $560 млрд, резервів $7 трлн. Ціна в Китаї на $100-120 вища, ніж у світі. Він стимулює агровиробника. В Китаї при 100 млн га землі 30 млн га, яку можна обробляти. Їх рівень технологій найефективніший. Японія, яка імпортує 92% продуктів харчування, Індонезія, яка є найбільшим імпортером. Тренд у наш бік очевидний. У нас побудований агросектор, який може генерувати 65 млн т зернових і 15 млн олійних, є можливості постачання руди. Обсяг поставок української продукції в країни ASEAN може становити до 10-15 млрд дол на рік", - каже він.

Олег Бахматюк вважає, що під гарантії поставок української сировини можна залучити до 100 млрд дол на 10 років: "Ми можемо їм зробити пропозицію: ви зацікавлені імпортувати продукцію на мільярди доларів? Запрошуємо в інфраструктурні речі: дороги, порти, приватизація "Укрзалізниці" та інше. Другий напрям - близький Схід, Саудівська Аравія. Для нас що важливо? Щоб піднявся рівень добробуту, можливості кожного. Це можна зробити через покращення логістичних речей. А далі будування доданої вартості і просування на ринках", - говорить власник "Укрлендфармінгу".

Олег Бахматюк – український бізнесмен, акціонер одного з найбільших агрохолдингів країни, Групи компаній "Укрлендфармінг". Агрохолдинг займається вирощуванням зернових і олійних культур, тваринництвом і виробництвом яєць і яєчних продуктів. Підприємства групи працюють в 600 населених пунктах в 22 регіонах і є одними з найбільших платників податків в Україні.