RU  UA

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

24 червня

Всі новини

Щоб відновити економіку України, потрібно побудувати довіру між державою і бізнесом - Андрій Гмирін

Світова економіка поступово виходить з кризи, викликаної пандемією Covid-19, і вже демонструє певне зростання. Україна на цьому шляху відстає, адже її економічна модель застаріла, а бізнес традиційно не довіряє державі.

Так вважає доцент Університету державної фіскальної служби України, кандидат юридичних наук Андрій Гмирін, з думкою експерта можна ознайомитися в його блозі на порталі Ліга.

Фото: pixabay,com

Вчений нагадує, що за даними МВФ, падіння світової економіки в 2020 склало 4,4% після зростання на 2,8% роком раніше. Скорочення ВВП в розвинених країнах досягло 5,8% (проти зростання на 1,7% в 2019), в країнах, що розвиваються - на 3,3% (проти зростання на 3,7% в 2019). Згідно з даними експертів ЮНКТАД, глобальні потоки прямих іноземних інвестицій внаслідок пандемії COVID-19 в 2020 скоротилися на 40% - з 1,54 трлн дол до менш, ніж 1 трлн дол.

Азіатські країни виявилися більш підготовлені до пандемії, ніж країни Європи і США, не кажучи вже про Україну. У Китаї швидка реакція на кризу дозволила економіці повернутися до зростання. Невизначеність щодо розвитку епідемічної ситуації та вакцинації, швидше за все, буде позначатися на швидкості відновлення ділової активності в світі. У МВФ очікують, що до кінця року світова економіка підніметься на 5,2%.

Україна також зазнала відчутного удару пандемії, констатує Андрій Гмирін. У 2020 вітчизняна економіка скоротилася на 4%, а обсяг ВВП склав 4194 млрд грн. У Кабміні стверджують, що завдяки пом'якшенню карантину і стимулюючим програмам уряду з червня 2020 економічна ситуація в країні почала поліпшуватися. Зокрема, падіння ВВП в III кварталі сповільнилося до 3,5%, а в IV кварталі до 1%.

Окреслюючи найближче майбутнє, вчений звертається до досліджень провідних фінансових і рейтингових агентств. Наприклад, Світовий банк підвищив прогноз зростання українського ВВП в 2021 до 3,8%, тоді як на початку січня він оцінював ці перспективи на рівні 3%. Помірне відновлення економіки України в 2021 іноземні експерти пояснюють низькими темпами вакцинації населення, сумнівною економічною політикою щодо поліпшення інвестицій і забезпечення макроекономічної стабільності, повільними темпами структурних реформ.

Андрій Гмирін впевнений, що акцент слід робити на реформах судочинства і системи оподаткування. Їх успіх став би передумовою налагодження довіри між бізнесом і державою, початком широкого залучення інвестицій. На думку експерта, слід лібералізувати систему оподаткування і знизити податкові ставки. Необхідно ввести податок на виведений капітал і провести безумовну одноразову амністію тіньових капіталів, створити систему доступного та прозорого електронного адміністрування бізнесу на основі big data. Податкова реформа - це і ліквідація ряду дублюючих фіскальних органів з роздутим штатом і створення на їх базі єдиної централізованої служби.

Експерт підкреслює, що Кабміну варто було б прислухатися до порад експертів і спиратися на глибокий аналіз проблем під час створення антикризових стратегій.

"Нагадаю, що вже протягом 4 років я на науковому рівні вивчаю податкову систему України і спільно з колегами розробив детальну програму податкових трансформацій "Від нестабільності до гармонії". Однак, мушу визнати, нашим міністрам вона малоцікава. Замість діалогу з вченими-практиками та підприємцями чиновники вдаються до якихось реформаторських експромтів, косметичних заходів, які не мають нічого спільного зі справжніми реформами. Але ми продовжуємо стукати в двері високих кабінетів, тому що живемо в одній країні, доля якої нам не байдужа", - робить висновок Андрій Гмирін.