RU  UA

Вівторок, 4 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.70
НБУ:USD  40.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 червня

Всі новини

В Україні злетіли ціни на продукти: що відбувається і яких "сюрпризів" чекати

Ціни на продукти, як випливає з даних Держстату, за рік виросли в середньому майже на 10%. За словами аналітиків на це впливає як стрибок цін на продовольство на світових ринках, викликаний зростанням споживання, так і зростаючий попит в Україні.

Про це пише РБК-Україна.

Аналітик ІК Concorde Capital Євгенія Ахтирко зростання цін на світових ринках вважає додатковим фактором, який призвів до прискорення інфляції та виходу її рівня за межі цільового коридору НБУ, який становить 5% ± 1 п.п. Але, крім зовнішніх факторів, важливу роль відіграють і внутрішні причини.

Останнім часом за деякими видами продуктів харчування могла додатися і інфляція пропозиції.

"Внаслідок тривалих періодів простою під час карантинів закрився ряд допоміжних підприємств, що призвело до розриву економічних зв'язків, ланцюжків поставок. Це могло призвести до локальних знижень пропозиції і як наслідок - зростання цін", - припускає експерт.

Чи будуть продукти ще дорожчати

Багато що залежить від прогнозів майбутніх врожаїв, впевнений глава аналітичного департаменту ІК Eavex Capital Дмитро Чурін. "Уже є очікування, що збір зернових і соняшнику в Україні в цьому році повинен бути на високому рівні, відповідно, це повинно допомогти утримати ціни на хлібобулочні вироби і соняшникову олію на сьогоднішніх позначках або навіть призвести до зниження ціни в межах 10% ", - допускає Чурін.

Також за словами експертів, високі ціни почнуть відлякувати покупців, що і стримає їх подальше зростання.

До того ж на цінах на продукти можуть відбитися суто літні сезонні фактори, коли через зростання пропозиції вартість товарів знижується.

Також не виключено, що влада задіє адміністративні важелі, щоб стримати зростання цін на продукти, як це вже було у випадку з обмеженням маржі для мереж АЗС.

Детальніше про те, що буде відбуватися з цінами на автомобільне паливо в Україні, читайте в матеріалі "Апострофа": Після бунту: чим закінчиться спроба відрегулювати ціни на бензин