RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Доплата замість підвищення: чому влада відмовилася підняти пенсії військовим

1 липня мав відбутися перерахунок пенсій для 450 тисяч військових пенсіонерів (ветеранів ЗСУ, МВС, СБУ, Прикордонної служби, Нацгвардії тощо), однак цього не сталося. Одночасно перестали виплачувати надбавки, які вони отримували в останні роки за рішенням попереднього Кабміну. І у них замість підвищення відбулося зниження розміру пенсій.

Так сталося через те, що перерахунок пенсій військовим зажадав би до 60 млрд грн на рік. Про це в коментарі "Апострофу" заявила економіст CASE Україна Наталя Лещенко.

І хоча військові пенсіонери заявили, що запропонована доплата протизаконна, а рішення уряду є цинічним знущанням, такий крок влади знизив рівень напруженості.

"Підвищення пенсій - це завжди дорогий захід, - каже Наталя Лещенко. - Тому, як правило, такі рішення бувають компромісними: з одного боку, вони повинні частково прибрати соціальну несправедливість, а з іншого - не порушити фінансову стабільність держави. Перерахунок пенсій для військових, залежно від алгоритму його проведення, може коштувати 40-60 млрд гривень на рік. Це дуже великі кошти для України. Вони становлять близько третини річних видатків на оборону, або, наприклад, вартість половини нової окружної дороги навколо Києва".

Знайти такі кошти, на думку експерта, уряд не міг, тому змушений був піти на часткове вирішення проблеми - надавши доплату військовим пенсіонерам.

"Всі ці рішення про перенесення або відмову від підвищення пенсій можна було прогнозувати давно, - розповів "Апострофу" колишній віце-прем'єр і міністр соціальної політики Павло Розенко. - Ще восени минулого року, коли при розгляді державного бюджету вперше в історії України між першим і другим читаннями витрати на Пенсійний фонд було зменшено на 8 млрд грн. Це унікальний випадок, тому що раніше при всіх владах у процесі розгляду бюджету намагалися Пенсійному фонду по можливості щось додати, щоб була можливість для підвищення виплат".

Заощаджені таким чином гроші було перерозподілено на збільшення фінансування прокуратури, а також центральних органів влади: Офісу президента, Кабінету міністрів, Верховної Ради, що, очевидно, відповідає уявленням нинішньої владної команди про пріоритети. Очевидно, що вже тоді можна було зробити висновок, що грошей на підвищення пенсій не виявиться.

Читайте більше на "Апострофі" в статті: Обіцяли, але не підняли: як змусити державу виконати зобов'язання з виплати пенсій.