RU  UA

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

5 травня

Всі новини

Життя під повним контролем: в Кабміні пояснили суть податкової амністії

З 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 проводитиметься добровільне одноразове декларування активів фізичних осіб, яке допоможе легалізувати доходи, отримані в "тіні".

Про суть налогової амністії в інтерв’ю “Слово і діло” розповів міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов.

“У 90-тих роках, коли система сплати податків і нарахування заробітної плати, була достатньо “чорною”, багато людей отримували свої законно зароблені гроші не в зовсім законний спосіб. Тобто, йдеться про так звані зарплати у конвертах. Окрім того, у 2000-тих роках досить багато українців почало працювати в Європі на заробітках. Вони, зазвичай, теж працювали нелегально і у незаконний спосіб набули свої статки і придбали нерухомість”, - розповідає Олег Немчінов.

За його словами, закон же дає змогу людям не тримати гроші в умовному “загашнику”, а легалізувати їх та сплатити податок. Надалі громадянин може спокійно та законно користуватися цими грошима.

“Фактично, Міністерство фінансів спільно з Державною податковою службою зараз розробляє законопроєкт, який стосуватиметься моніторингу способу життя. Тобто під час купівлі великої нерухомості, дорогих авто тощо, буде здійснено відповідний моніторинг. Наприклад, у державних службовців усі платежі про покупки проходять через банк, який перевіряє декларацію і наявність у ній відповідних коштів”, - каже міністр.

Немчінов зазначає, що моніторинг є в усіх європейських країнах, тому Україна має вийти на стандарти, розроблені Організацією економічного співробітництва і розвитку для боротьби з розмиванням податкової бази.

Гроші, що надходитимуть в бюджет, будуть розподілятися на державні потреби.

“Якщо говорити про довшу перспективу, то, фактично, легалізація таких ресурсів, зокрема, нерухомості, дасть змогу місцевим громадам отримувати податкові надходження з нерухомості, яка буде задекларована. Найголовніше, це дасть змогу підживити економіку, дасть синергетичний ефект для країни, що ці кошти будуть вже оподатковуватись. Окрім цього, активи будуть працювати не лише на благо місцевих громад, а й України загалом”, - резюмує Олег Немчінов.

Читайте також в матеріалі "Апострофа":Під матрацами українців близько $ 50 млрд, прийшов час їх дістати - автор закону про амністію капіталів