RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

6 травня

5 травня

4 травня

3 травня

2 травня

Всі новини

10 тисяч доларів на повноліття: скільки отримають від ренти на залізну руду

Відповідно до законопроекту про введення так званого економічного паспорта, українці, за підрахунками експертів, через 18 років можуть отримати на повноліття близько 14 тисяч доларів. За словами голови Комітету Верховної Ради України з фінансів, податкової та митної політики Данила Гетьманцева, ця сума становитиме 10 тисяч доларів. Але за ці роки можуть відбутися будь-які зміни, тож нічого гарантувати не можна.

Про це йдеться у матеріалі “Апострофа” “Кожній дитині по $10 тисяч на руки: у кого Зеленський забере мільярди гривень”.

За оцінками експертів, підвищення рентної плати на залізну руду принесе до бюджету додатково близько 90 мільйонів доларів або 2,4 мільярда гривень. Якщо додати до цього ще 3,9 мільярда (саме стільки минулого року отримала держава від "залізної" ренти) і відштовхнутися від середньої народжуваності в Україні – 300 тисяч дітей на рік, то кожній дитині на рахунок "капатиме" 21 тисяча гривень за рік. За 18 років у такий спосіб можна зібрати близько 378 тисяч гривень або приблизно 14 тисяч доларів. Але це приблизні розрахунки лише за перший рік. Далі суми імовірно зменшуватимуться, бо протягом 18 років кількість дітей збільшуватиметься, а сума на кожну дитину – навпаки.

Але навіть якщо ми беремо вищезгадані 378 тисяч гривень, то, з одного боку, це не найгірший старт. Квартиру, звичайно, не купити, але й цих грошей держава могла б не давати.

З іншого боку, підрахунки є дуже умовними. Наприклад, Гетьманцев нарахував 10 тисяч доларів (і якщо до "десятки" не вистачатиме, різницю компенсує держава). Але за 18 років невідомо що станеться з курсом долара, народжуваністю, ціною руди та обсягами її видобутку, купівельною спроможністю гривні (адже накопичення будуть у національній валюті), і найголовніше, наступник Зеленського може скасувати цю ініціативу, якщо взагалі за неї проголосують депутати.

Детальніше читайте у матеріалі “Апострофа”: ”Кожній дитині по $10 тисяч на руки: у кого Зеленський забере мільярди гривень”