RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

Готуйтеся платити серйозний відсоток: як в Україні слідкуватимуть за витратами громадян

В Україні в наступному році податкова буде контролювати фінансові операції громадян.

Про це повідомляє сайт "На пенсії".

Цей процес називається непрямим методом податкового контролю. Наприклад, мешканець України купує житло, проте згідно з офіційними доходами вартість квартири перевищує його фінансову можливість. Якщо податкова служба не отримає чітких пояснень, то громадянинові нараховують на покупку податок у розмірі 19,5%.

Більше того, аналогічна ситуація може статися з квартирою, купленою 10-15 років тому.

Для того, що таких ситуацій не було, українцям пропонують скласти декларацію на свої неоподатковувані доходи та майно у рамках податкової амністії. Зробити це можна до 1 вересня 2022 року. Тоді податок, який доведеться заплатити за ту ж квартиру, куплену на "сірий" дохід, буде на рівні 19,5%, а лише 5%.

Важливо зазначити, що за правилами податкової амністії житло до 120 кв. м можна не декларувати, але чи збережеться ця норма у новому законі про податковий контроль наразі не відомо.

Раніше "Апостроф" писав, що резонансний закон запроваджує таке поняття, як "мінімальне податкове зобов'язання" (МНО). З 1 січня податки мають сплачувати всі власники сільськогосподарських земельних ділянок, розташованих за межами населених пунктів: близько 1500 грн з гектара.